Volledig scherm
Helma Verhoeven uit Cuijk met haar assistentiehond Banios. foto Theo Peeters

Mogelijk boete voor horeca die hulphond weigeren

DEN HAAG/CUIJK - Winkeliers en horecaondernemers die gehandicapten met een erkende assistentiehond tegen de wet in de toegang blijven weigeren, wachten binnenkort mogelijk boetes. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt nu eerst 'nauwlettend in de gaten wat het effect is van de vorig jaar ingevoerde wet én de onlangs gestarte campagne'.

„Een boetesysteem is momenteel niet aan de orde", reageert een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn.

Boetes
Helma Verhoeven, de Cuijkse voorvechtster van toegelaten hulphonden in onder meer horecazaken en boegbeeld van de nieuwe overheidscampagne Meedoen met een handicap, zou boetes toejuichen. „Ik weet dat hierover al gesproken wordt op het ministerie. Ik vind het heel jammer dat er nu nog geen sancties staan op als jij je als ondernemer niet aan de wet houdt. In België en Spanje werken ze wel met boetes."

Voorlichten
Bij de Koninklijke Horeca Nederland zijn ze 'op dit moment' geen voorstander van boetes. „Veel horecaondernemers laten hulphonden al toe", zegt een woordvoerder. „De wet is nog betrekkelijk nieuw. Dus met positieve voorlichting komen we verder dan met direct sancties opleggen. Als je ergens wil dineren is het bij de reservering ook een goed idee om te melden dat er een hulphond meekomt, dat voorkomt discussie."

Maasland