Plaatsnaamborden in het Land van Cuijk werden vorig jaar nog voorzien van een sticker met de tekst gem. Land van Cuijk. De stickeractie was van The Young Talent Group.
Volledig scherm
Plaatsnaamborden in het Land van Cuijk werden vorig jaar nog voorzien van een sticker met de tekst gem. Land van Cuijk. De stickeractie was van The Young Talent Group. © The Young Talent Group

Na Boxmeer ook Cuijk akkoord met burger laten meestemmen over nieuwe naam fusiegemeente

CUIJK - Ook de gemeenteraad van Cuijk vindt het, bleek maandagavond, unaniem een goed plan om de inwoners te betrekken bij hoe de nieuwe fusiegemeente moet gaan heten. 

Afgelopen donderdag gaf de gemeenteraad van Boxmeer al zijn zegen aan hoe de burgers in het najaar mee kunnen stemmen over de nieuwe naam. Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis werken toe naar een fusie per 1 januari 2022.  

Vreemd

Ook de SP in Cuijk vindt het goed dat burgers zo bij het herindelingsproces betrokken worden. Bregje van Lieshout: ,,Maar het blijft vreemd de burgers wel erbij te betrekken voor een nieuwe naam , terwijl we ze niet vragen wat ze van de fusie zelf vinden.’’ 

Mariëlle van Zuilen (D66): ,,Het is goed om zo ook de fusie meer onder de aandacht te brengen. Ik hoop dat we straks ook meer jongeren kunnen bereiken, omdat er ook digitaal gestemd kan worden.’’ 

Vanaf 12 jaar

Inwoners kunnen volgende maand ideeën voor een nieuwe naam insturen. Een naamgevingscommissie maakt een selectie en komt met ‘drie passende namen'. Eind september, begin oktober mogen inwoners vanaf 12 jaar uit de drie gemeenten stemmen. Dat kan digitaal via de gemeentesites.

Poll

Uit een poll van De Gelderlander over hoe de nieuwe gemeente moet heten, kwam vorige week ‘Land van Cuijk’ als winnaar (56 procent van de stemmen) uit de bus. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland