Volledig scherm
© Martin Ommering

Nieuwe afvalproef begint in Cuijkse wijk Padbroek

CUIJK - Een proef moet het scheiden van afval in het Land van Cuijk makkelijker maken. De afvalregio Land van Cuijk-Boekel start de proef in het nieuwe jaar in de Cuijkse wijk Padbroek.

De proef borduurt voort op een vorig jaar mislukt wijkexperiment met een gele afvalzak.

Mislukt
Enkele keren per jaar konden inwoners van Padbroek de gele zak aan de weg zetten, met bijvoorbeeld afgedankte schilderijtjes, oude boeken, spellen en speelgoed. Kortom klein huisraad. Het zijn spullen die eigenlijk niet in de blauwe afvalzak met restafval thuishoren. Wijkbewoners gaven massaal gehoor aan de eerdere proef, maar door onder meer hoge inzamel- en sorteerkosten ging er een streep door de pilot.

Spullen
In de nieuwe proef zullen wijkbewoners hun afgedankte spulletjes die nog herbruikbaar of te recyclen zijn, naar een inzamelpunt moeten brengen. Bij de gemeente Cuijk spreken ze van 'een wijkgerichte brengvoorziening'. Waar het nieuwe laagdrempelige inzamelpunt moet komen is nog onduidelijk. Mocht deze proef in Padbroek een succes worden én ook organisatorisch en financieel haalbaar blijken, dan wacht 'uitrol' binnen het Land van Cuijk.

Meer over de nieuwe pilot in De Gelderlander van woensdag 23 november, editie Maasland, of bekijk de e-paper.

Maasland