Volledig scherm
Vierdaagselopers, vorige week vrijdag over de pontonbrug van Cuijk naar Middelaar. © Theo Peeters

'Nieuwe fietsbrug Cuijk-Mook geen alternatief Vierdaagse'

CUIJK/MOOK - Is het binnenkort afgelopen met de feestelijke oversteek van deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse over de pontonbrug tussen Cuijk en Middelaar? Vanaf 2021 ligt er immers een paar kilometer noordwaarts, pal naast de spoorbrug, een gloednieuwe fiets- en wandelbrug over de Maas tussen Cuijk en Mook. 

Met de bouw ervan, kosten 12 miljoen euro, wordt volgend jaar begonnen. De nieuwe fietsbrug is onderdeel van de snelfietsroute tussen Nijmegen en Cuijk. 

Als het aan Defensie ligt, wordt ook de komende tientallen jaren een tijdelijke brug over de Maas gelegd om het wandellegioen de niet-alledaagse oversteek te laten maken van Brabant naar Limburg. Vorige week bouwden manschappen van landmachtonderdeel 105 Geniecompagnie Waterbouw voor de 75e keer alweer de tijdelijke brug over de Maas. 

Zes fietsbruggen

Compagniecommandant majoor Koen van Dinter: ,,Wat mij betreft, gaan we hier nog heel lang mee door. Ook al komen er zes van die fietsbruggen te liggen. Ook van hogerhand binnen de krijgsmacht zijn er geen enkele signalen die erop wijzen dat we moeten stoppen met het leggen van de pontonbrug tijdens de Vierdaagse zodra de fietsbrug klaar is. Het leggen van zo'n pontonbrug is voor ons in eigen land een mooie en uitgelezen trainingskans. En de dag zelf is een mooi saamhorigheidsmoment. Dit is toch voor iedereen de kers op de taart.’’

Enkele jaren geleden lag ook de pontonbrug vanwege bezuinigingen bij Defensie onder vuur. Defensie overwoog toen zelfs even om de samenwerking met de Nijmeegse Vierdaagse te beëindigen, door ingrijpende bezuinigingen op de krijgsmacht. Daar is nu geen enkele sprake van. Defensie krijgt er tegenwoordig zelfs geld bij van 'Den Haag'.  Van Dinter: ,,Nu is sprake van een personeelstekort.’’ 

Marsleiding

De marsleiding van de Nijmeegse Vierdaagse houdt zich nog even op de vlakte over de toekomst van de pontonbrug bij Cuijk. Woordvoerster Jennifer Bus: ,,Per jaar kijken we altijd of wijzigingen in de route nodig of mogelijk zijn. Omdat het pas op zijn vroegst om 2021 zou gaan, dan ligt de fietsbrug er, is het verleggen van de route op dit moment voor ons geen onderwerp.’’
Arno Bernards, hoofd parcoursbouwer van de Vierdaagse, zei twee jaar terug al eens in De Gelderlander het persoonlijk 'een slecht plan te vinden' als de pontonbrug zou verdwijnen. 

De gemeente Cuijk, verantwoordelijk voor de aanleg van de nieuwe fietsbrug, voor fietsers en wandelaars, is stellig. Die brug over de Maas, eind 2020 gebruiksklaar, kan geen alternatief zijn voor de pontonbrug in de Maas om alle Vierdaagselopers veilig van Brabant naar Limburg te brengen.

Aanvullende eisen

De gemeente Cuijk zegt dat geen aanvullende, dure constructie-eisen gesteld zijn aan de brug van 12 miljoen euro om de oversteek van tienduizenden Vierdaagselopers mogelijk te maken. Dat heeft, aldus de gemeente, ook te maken met de eis van Rijkswaterstaat dat 'een middenpijler' onder de brug niet toegestaan is.

Groepen wandelaars op de fietsbrug vormen, zo laat een gemeentewoordvoerder van Cuijk weten, 'een aanzienlijk zwaardere belasting', plus dat die 'trillingen in de brug' kunnen veroorzaken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland