Volledig scherm
Politie houdt de buurt in de gaten. © SK-Media

Onrust in Beers over mogelijke actie dierenactivisten

UpdateBEERS - Dierenactivisten zouden mogelijk de varkensstal van Gerbert Oosterlaken aan de Elstweg in Beers willen bezetten. De politie houdt de situatie in de gaten. Er is veel verkeer rond het bedrijf. Vooralsnog zijn er geen activisten gezien.

Oosterlaken hoorde vanmiddag om 17 uur van collega’s dat hij het doelwit zou zijn van dierenactivisten. ,,Ik wist van niets. ik was druk aan het werk. Dat was schrikken. Ik snap het niet. Ik heb er nog nooit rekening mee gehouden dat ik aan de beurt zou zijn.”

Op sociale media zijn de laatste uren berichten gaande dat dierenactivisten één of meer veehouderijen willen bezetten. Boeren zijn hierdoor extra op hun hoede. Concreet wordt de stal van Oosterlaken genoemd. De politie is daarom rond 19 uur naar de boer toegegaan. Zij houden het bedrijf in de gaten.

Oosterlaken heeft een moderne varkenshouderij waar hij 600 zeugen, 2.500 biggen en 2.000 vleesvarkens houdt. Vanuit een zichtruimte kunnen bezoekers in de ruime stallen kijken. Regelmatig komen er schoolklassen op bezoek. ,,Van 10 tot 17 uur ben ik dagelijks geopend. Iedereen mag hier komen kijken.”

De mogelijk actie houdt mogelijk verband met de rechtszaak vandaag in Den Bosch tegen ruim zestig aanhangers van dierenrechtenorganisatie Meat the Victims die in mei in Boxtel een varkensstal bezetten. 

Boeren

Volledig scherm
Boeren proberen activisten met shovels op afstand te houden. © Herman Wissink

Het wemelt ondertussen van boeren uit de omgeving. Met onder andere shovels willen ze activisten op afstand houden en voorkomen dat ze eventueel bij hun collega naar binnengaan.

Oosterlaken is blij met de boeren uit de omgeving die hem te hulp zijn geschoten. ,,Dat is heel mooi. We houden het cordon hier gesloten.” Om 21 uur waren zeker honderd boeren en andere sympathisanten naar de Elstweg gekomen. De wegen naar de stallen zijn afgesloten met shovels en andere voertuigen. ,,En nu is het afwachten”, zegt Oosterlaken. ,,Ik zal een keer moeten slapen, want morgen moet ik weer aan het werk. Maar dit wordt zo niet fijn slapen.”

De boeren zijn laaiend over de eis van de officier van justitie tegen de 67 activisten in Boxtel: een week onvoorwaardelijke gevangenisstraf. ,,Dat is veel te weinig. Het moet maar eens afgelopen zijn met die lui”, zegt een van de gealarmeerde boeren. De uitspraak van de rechter is nog lager: 300 euro boete en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

Onrust

Ook op andere plekken in de regio is het vanavond onrustig. Boeren verzamelen zich onder andere in Barneveld om te kunnen reageren op eventuele acties van dierenactivisten.

Volledig scherm
Boeren verzamelen zich bij de stal van Oosterlaken in Beers. © SK-Media

Maasland