Volledig scherm
Het Vierdaagse orkest oefent in Sambeek voor de komende concertreeks. © Ed van Alem

Ook het Vierdaagse Orkest moet weer aan de bak

CUIJK - Niet alleen de 47.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse bedrijven topsport. Maar ook de zeventig muzikanten van het Vierdaagse Orkest uit Cuijk en verre omstreken moeten flink aan de bak tijdens het wandelspektakel. 

Het orkest, bijgestaan door een vierkoppig combo en acht vocalisten, treedt in korte zeven maal op.

Inspanning

Volledig scherm
Trompetist Henk van Raaij. © Ed van Alem

Het orkest is goed voor 25 composities, het combo voor vijf liedjes. Drie uur duren de shows. De optredens vergen veel inspanning, ook van de dirigent. Dat is Bart van Zutven (43) uit Hernen: ,,Als de week met al die optredens voorbij is, ben ik heel moe. Ook mentaal. Als dirigent ben je eindverantwoordelijke en moet je continu alles in de gaten houden. Het is veel staan en lopen in de aanloop van een concert.”

Trompettist Henk van Raaij (60) zit tijdens het spelen. En dat valt soms eveneens niet mee. ,,Verleden jaar zaten we in Cuijk bij de doortocht van de lopers in de verzengende zon. Sommige muzikanten speelden vanaf een I-pad en vier van die apparaten vielen uit vanwege de hitte. En na afloop bleek dat mijn benen verbrand waren terwijl ik een lange zwarte broek heb aangehad. Gelukkig staan we dit jaar op een andere plek, bij de schouwburg, onder een overkapping.”

Van Raaij uit Sambeek is ook voorzitter van de Stichting Vierdaagse Orkest. Van Zutven staat voor de 21e keer voor het orkest. ,,Er is in al die jaren veel veranderd. In het begin was het orkest een Cuijkse aangelegenheid. Nu niet meer. De gezelligheid stond destijds voorop. Niet dat het nu niet gezellig is, maar het niveau is veel hoger. We hebben twintig repetities en dan is er geen tijd voor beunhazen.”

Feestweek

Volledig scherm
Dirigent Bart van Zutven. © Ed van Alem

Van Raaij: ,,Het Vierdaagse Orkest blijft een aantrekkelijk project voor muzikanten. Die spelen bij onze promsconcerten andere muziek dan dat ze gewend zijn in de HaFa-wereld. De vierdaagseweek is een grote feestweek. Voor publiek en muzikanten.’’ 

Hij vervolgt: ,,Welke muziekvereniging slaagt er in om 5.000 mensen te trekken, zoals wij doen op donderdagavond in Cuijk? Als we dan de Vierdaagsemars spelen, gaat het hele plein los in zang en polonaise. En dan al die wandelaars die op vrijdag voorbij komen. Velen staan even stil bij de standplaats van ons orkest.”

Het Vierdaagse Orkest en het combo spelen allerlei genres en een mix van oud en nieuw. Op het repertoire staan evergreens als Sir Duke (Stevie Wonder) en Let the sunshine in (musical Hair). Ook komt Arcade van Duncan Laurance voorbij. ,,Arcade is een van nummers die het combo apart speelt. Dat gebeurt om de leden van het orkest tijdens het concert wat rust te geven. Ze spelen per slot van rekening een dikke week bijna elke avond”, aldus Van Raaij.

Van Zutven: ,,Het allerleukste van dit project zijn het enthousiasme van het orkest en de concerten. Bijna altijd is het weer prima. De mensen in het publiek hebben goede zin, het repertoire is fijn en het orkest is één grote, goed geoliede machine. Het is een voorrecht om dat te mogen leiden.”

Optredens Vierdaagse Orkest: 

Schouwburg Cuijk (13/7, 20.15 uur, 16,45 euro)
Markt Wijchen (16/7, 19.30 uur)
Dorpsplein Groesbeek (17/7, 19.30 uur)
Maaskade Cuijk (18/7, 19.30 uur)
Centrum Cuijk (19/7, 10.00-13.30 uur)
Openluchttheater De Goffert Nijmegen (20/7, 19.30 uur, 5 euro)
Raadhuisplein Boxmeer (21/7, 19.30 uur, 5 euro).  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland