Volledig scherm
PREMIUM
Jan de Quay lezend in de achtertuin van de Hiersenhof in Beers © Fotocollectie BHIC

Oud-premier Jan de Quay uit Beers geeft in zijn dagboeken een kijkje in zijn ziel

BEERS - Liefst 27 dagboekjes schreef Jan de Quay vol. In priegelig handschrift noteerde de Brabantse oud-premier wat hem bezighield. Vanaf nu is zijn eerste dagboekje voor iedereen te lezen. De Quay woonde een groot deel van zijn leven in Beers en ligt daar ook begraven.

‘Wanneer ik een dagboek begin, dan is zulks, omdat ik wellicht een drukke en moeilijke tijd van de wederopbouw van ons land ga meemaken. Het is waarschijnlijk, dat ik gezien de voorgeschiedenis (vooral in de Nederl. Unie) een plaats zal moeten innemen in het openbare leven. - Dan kan het nuttig en noodig zijn van alles aanteekening te houden. (...) Ik maak het uitsluitend voor eigen gebruik. - Zakelijke-, particuliere-, gezins- en andere gegevens zullen dus door elkaar loopen.’

We schrijven 8 september 1944 als Jan de Quay bovenstaande zinnen aan het papier toevertrouwt. De bevrijding is aanstaande. ‘Een jaar gijzeling en 14 maanden onderduiken zijn voorbij’, schrijft hij, op bladzijde één van zijn eerste dagboek. Zijn onderduikadres verruilt hij dan al af en toe voor een verblijf bij zijn gezin op landgoed Hiersenhof, bij Beers aan de oevers van de Maas.

Privacy

Die ‘plaats in het openbare leven’, die De Quay op de eerste pagina als een soort roepende plicht beschrijft, die zou er inderdaad komen. Nog geen jaar later zou hij zelfs al minister van Oorlog zijn. Kort daarna werd hij commissaris van de Koningin (van ’46 tot ’59) om daarna als minister-president het kabinet-De Quay te leiden. Maar zijn dagboekjes is hij altijd trouw gebleven. ,,In ons archief liggen 27 schriftjes”, aldus Jan Sanders, rijksarchivaris in Noord-Brabant, bij het BHIC. De oude De Quay droeg de volgepende boekjes nog bij leven over, maar niet met het idee dat ze ooit voor iedereen te lezen zouden zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    ZEIST - De KNVB heeft scheidsrechter Jan Tielen een schorsing opgelegd van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De onafhankelijke tuchtcommissie amateurvoetbal bestraft de arbiter voor zijn uitlatingen bij het duel tussen SIOL en Juliana Mill in de vierde klasse H (district Zuid 2) van eind oktober. Hij had gezegd dat de spelers van de thuisclub uit Katwijk ‘tien kleine negertjes lijken die omvallen’.

Maasland