Volledig scherm
Leon Kurstjens met zijn ballon in Haps. © Ed van Alem

Piloot Leon gaat met zijn luchtballon door de sneeuw van Drachten naar Haps

HAPS - Toch een bijzonder gezicht, een hete luchtballon midden in de winter. Donderdag parkeerde piloot Leon Kurstjens uit Montfort zijn ballon net buiten Haps. Hij was in de ochtend opgestegen in Drachten. Na een tocht van naar schatting 160 kilometer was het tijd om te landen.

Kurstjens deed mee aan een lange afstandswedstrijd. Wie het verste komt, wint. Omdat een andere ballonvaarder eerder al van Hoek van Holland naar Valkenswaard voer, denkt Kurstjens niet dat hij winnaar is. ,,Volgens de regels van de wedstrijd moet je in Nederland opstijgen en in Nederland landen", legt de Limburger uit. ,,De wind ging krimpen, dus ik zou snel richting Duitsland gaan. En ik had nog maar voor anderhalf uur gas.”

Mooie tocht

Het was een mooie tocht, vindt Kurstjens. ,,We hebben de hele weg in de sneeuw gevaren. We zaten de hele tijd op zo'n 4.000 voet. De sneeuw condenseerde op 2.000 voet, ongeveer 700 meter. Vandaar dat op de grond niemand zag het dat het sneeuwde.”

Met de ballon in de winter varen is voor de 50-jarige Limburger overigens niets nieuws. ,,In de winter gaan we ook altijd naar Lapland met de ballon. Het is voor mij wat dat betreft een echte hobby.”

Volledig scherm
Piloot Leon Kurstjens is opgestegen in Drachten voor een lange afstands vlucht. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland