Volledig scherm
Henneptoppen. Archieffoto © Beeldbank politie

Raad van State: Cuijkenaar had toch te veel wiet in huis

CUIJK - De Raad van State vindt het terecht dat de burgemeester van Cuijk de woning van een 61-jarige inwoner drie maanden heeft gesloten, omdat de politie ruim 110 gram wiet in zijn berging aantrof.

De reden: 115 gram is 110 gram meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid softdrugs die iemand bij zich mag dragen of in huis mag hebben. De Cuijkenaar meent dat die maximumgrens niet deugt, omdat iemand tegelijkertijd maximaal vijf hennepplanten in huis, of in de tuin mag hebben. En van vijf hennepplanten kan veel meer dan 5 gram hennep geoogst worden.

De 61-jarige man beweerde dat de 110 gram afkomstig was van vijf planten. De Raad van State is evenwel niet overtuigd van het verhaal van de man, zo blijkt uit een einduitspraak. Want de wiet zat in een zakje, waarvan de Cuijkenaar zelf aangaf dat hij die was vergeten. Bovendien was de wiet volledig uitgedroogd en waardeloos. Toen de politie het zakje wiet vond, waren er geen hennepplanten aanwezig.

Bewijzen

De Raad van State stelt dat het aan de Cuijkenaar is om te bewijzen dat de wiet in het zakje alleen van maximaal vijf planten afkomstig was. Dat is hem niet gelukt. Zijn bewering dat hij de vijf planten al veel eerder had weggehaald, vindt het hoogste bestuursrechtscollege van Nederland niet overtuigend.

Overigens geeft de Raad hiermee aan dat iemand in principe wel meer dan 5 gram wiet in huis kan hebben als die aantoonbaar van minder dan vijf hennepplanten afkomstig is. Maar daarvan is in de Cuijkse zaak geen sprake. Kortom, de burgemeester mocht de woning sluiten en de man heeft geen recht op schadeloosstelling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland