Volledig scherm
Het parkeerterrein © Google Streetview

Roemenen moeten cel in voor forse ladingdiefstal op parkeerterrein in Haps

HAPS - Twee Roemenen (23 en 34) die op 2 juli betrokken waren bij een forse ladingdiefstal op het Hondsiep parkeerterrein bij Haps zijn door de politierechter veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf.

De twee maakten deel uit van een grotere groep. Zes verdachten wisten te ontkomen. Ladingdiefstallen vormden het afgelopen jaar een groeiend probleem voor de regio. 

Irritante misdrijven

Brutale dieven sneden op afgelegen verzorgingsplaatsen, waar veel vrachtwagenchauffeurs ‘s nachts hun wagens stallen, regelmatig trucks open. ,,Het zijn heel irritante misdrijven’', vond de politierechter. ,,Dieven kiezen deze plekken heel bewust uit: de buit is hoog en de pakkans is laag.’'

Politiemensen probeerden 2 juli een groep criminelen op heterdaad te betrappen: ze besloten daarom in de bosjes bij de verzorgplaats Hondsiep te gaan posten. Diep in de nacht reden drie wagens het terrein op. Een zwarte Audi A4, een Ford Transit en een Volkswagen Transporter. 

Uit de auto’s stapten zeven of acht mensen. Twee bleven bij de Ford staan, de rest liep in de richting van een vrachtwagen, volgeladen met Nikeschoenen. Ze sneden het plastic open en liepen op en neer met de schoenendozen.

Quote

Het zijn heel irritante misdrijven. Dieven kiezen deze plekken heel bewust uit: de buit is hoog en de pakkans is laag.’’

Politierechter

Claxon schallen

Een vrachtwagenchauffeur leek te merken wat er gebeurde. Deze onbekende man, die net met zijn truck het terrein afreed, liet zijn claxon schallen. De ladingdieven schreeuwden tegen elkaar, sprintten weg en sprongen in hun auto’s. Met gedoofde lichten reden ze de weg weer op. Eenmaal op de snelweg zetten ze hun lampen weer aan. De Audi scheurde ervandoor en wist te ontkomen.

De politie zette de achtervolging in bij de twee busjes. De dieven die in de Transit zaten, lieten hun wagen met de buit achter en ontkwamen ook. De twee Roemenen konden wel gepakt worden. Zij verklaarden in eerste instantie dat ze wilden overnachten op het terrein, later dat ze hier alleen kort gestopt waren. 

Met de dievengroep ‘hadden ze niets te maken’. Er zat toch geen buit in hún wagen? De rechter geloofde niets van hun ‘kletsverhaal’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland