Volledig scherm
Foto ter illustratie; jonge mantelzorgers wacht een ritje in mooie auto's door Twente. © Wouter Borre

Scholentoer in het Land van Cuijk: extra aandacht voor jonge mantelzorgers

CUIJK - Centrum Mantelzorg Land van Cuijk wil al vanaf het nieuwe schooljaar op scholen in het Land van Cuijk workshops aanbieden over hoe jonge mantelzorgers beter ondersteund kunnen worden. Scholieren en docenten krijgen tijdens deze bijeenkomsten informatie en adviezen hoe om te gaan met deze 'vergeten groep’. 

,,We gaan beginnen op scholen in het voortgezet onderwijs’’, zegt mantelzorgconsulent Fleur Besier, die jonge mantelzorgers in portefeuille heeft voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. ,,Bedoeling is deze workshops later ook te geven op basisscholen en roc's, de regionale opleidingscentra in het Land van Cuijk. De workshops draaien om bewustwording, praktische tips en het signaleren van behoeften.’’ 

900 kinderen

Een jonge mantelzorger is, aldus Besier, iemand van 8 tot 24 jaar die zorgt voor een hulpbehoevende ouder, broer of zus. Deze kinderen moeten onder meer helpen boodschappen doen, eten koken, oppassen, schoonmaken en helpen bij het verzorgen. 
In het Land van Cuijk leven alleen al bijna 900 kinderen van 12 tot en met 18 jaar die mantelzorg met zorgtaken verlenen.  Ze maken, blijkt ook uit onderzoek van de GGD Hart voor Brabant enkele jaren geleden, amper gebruik van wat er aan ondersteuning is. 

Deze week was de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Woensdag 12 juni is er in Cuijk nog een inloopmiddag voor zorgprofessionals en -vrijwilligers.

Theater

Besier: ,,Jonge mantelzorgers zijn vaak moeilijk bereikbaar. Ze zien zichzelf niet als jonge mantelzorger. Zorg- en hulporganisaties hebben ze doorgaans niet snel in beeld. Ze vragen niet zo snel om hulp, leert de ervaring. Omdat ze niet anders willen zijn dan hun leeftijdsgenoten. Terwijl ze wel extra belast worden in hun jonge leven met mogelijk psychische en fysieke problemen tot gevolg. 

Quote

Vraag eens vaker hoe het gaat met die jonge mantelzor­ger. Wat heb je nodig om je rol als mantelzor­ger vol te kunnen houden?

We willen in de workshops, aparte bijeenkomsten voor zowel docenten als leerlingen, adviezen geven hoe er samen mee om te gaan en wat je voor elkaar kunt betekenen. Want mantelzorger zijn kan ook voor je schoolloopbaan gevolgen hebben, omdat je dingen moet combineren. We gaan tijdens workshops ook met theatergroepen werken. Zo kun je bijeenkomsten interactiever maken, ze meer laten aanspreken bij de doelgroep.’’ 

Als jonge mantelzorgers straks ‘meer gezien en gehoord worden', is dat volgens Besier al winst van de komende scholentoer. ,,Doel is stukje herkenning en erkenning. Vraag eens vaker hoe het gaat met die jonge mantelzorger. Wat heb je nodig om je rol als mantelzorger vol te kunnen houden? Want we moeten niet vergeten dat die jonge mantelzorger ook zoon of dochter van... is, lid van een sportclub misschien en vriendje of vriendinnetje van... is.’’  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland