Volledig scherm
Roel Gijsbers bij het model dat straks in Parijs de lucht in de metro schoon gaat houden. © Ed van Alem

Schone lucht in Parijse metrostations, daar gaat dit Cuijkse bedrijf voor zorgen

CUIJK  - Schone lucht in de trein- en metrostations in Parijs: het Cuijkse bedrijf ENS Clean Air Solutions gaat daar voor zorgen. Begin juni zijn in de regio van Ile-De-France in Parijs proefprojecten gestart. Daar wordt getest of het lukt om de luchtkwaliteit in de stations te verbeteren.

In ondergrondse spoorwegvoorzieningen, zoals metro- en treinstations, is de lucht aanzienlijk meer vervuild met fijnstof dan in de bovengrondse buitenlucht. Fijnstofdeeltjes worden ingeademd en kunnen ver in het lichaam doordringen met longaandoeningen en hart- en vaatziekten tot gevolg. Gedurende het vooronderzoek is in de metrostations een luchtvervuilingsniveau gemeten dat tot dertig keer hoger is dan in de straten van Parijs.

De systemen van ENS staan geplaatst op de platforms van de Parijse stations Avenue-Foch en Alexandre Dumas. Tot september zullen de systemen de ondergrondse lucht zuiveren. In december worden de resultaten van de tests bekend gemaakt.

Beijing en Tianjin

Quote

Je ziet de laatste tijd dat er steeds meer gesproken wordt over vuile lucht en wat daar aan gedaan kan worden

Roel Gijsbers, Projectleider ENS Clean Air Solutions

ENS heeft al dergelijke luchtzuiveringsinstallaties (ze worden de longen van de stad genoemd) staan in de parkeergarage in Cuijk. Maar bijvoorbeeld ook in de Chinese steden Beijing en Tianjin. De installaties zorgen er voor dat de vieze lucht het systeem in gezogen wordt. Daar worden de deeltjes opgevangen op een plaat.

Om dat te doen wordt het fijnstof voorzien van een positieve lading. Omdat de plaat negatief is, worden de deeltjes daar naar toe getrokken.

Volgens projectleider Roel Gijsbers is Parijs een mooie manier om het bedrijf verder bekendheid te geven. ,,We zijn natuurlijk al lang bezig, maar je ziet de laatste tijd dat er steeds meer gesproken wordt over vuile lucht en wat daar aan gedaan kan worden. Dat wij dan met onze systemen worden geselecteerd om in een project als Parijs mee te doen, dan is dat mooi. Maar het geeft ook aan dat er op dit gebied nog niet heel veel is. Hoe komt Parijs anders in Cuijk terecht?”

Hij geeft zelf het antwoord: ,,Wij hebben al proefproject in Eindhoven en Air Liquide, een multinational in Frankrijk, was een van de partners.”

Over Parijs zegt Gijsbers: ,,De lucht in de metrostations kan wel dertig keer vuiler zijn dan de lucht op  straat. En die is in een grote stad toch al niet best. In Parijs is het echt een probleem. Een metro is echt een ander probleem dab een parkeergarage. je hebt daar te maken met enorme luchtstoten als treinen komen en gaan.”

Volledig scherm
Metro in Parijs. © AFP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland