Volledig scherm
Voorbeeld van een hippe afvalbak.

Schonere stranden door hippe afvalbak in Cuijk

CUIJK - Kleurrijke afvalbakken, verpakt als monstertjes of die boer- of smakgeluidjes maken als 'beloning' na het weggooien van afval in de bak zelf, zorgen voor meer dan 70 procent schonere stranden. Dit vergeleken bij gebruik van een traditionele groene afvalbak.

Dat blijkt uit onderzoek afgelopen zomer van de gemeente Cuijk met de regionale handhavingsdienst ODBN en Gemeente Schoon, landelijk kenniscentrum op gebied van zwerfafval.

Onderzoek
De resultaten zijn maandag bekendgemaakt. Drie plassen van de Kraaijenbergse Plassen, het plassengebied bij Cuijk aan weerskanten van de A73, zijn onderzocht: de plas bij camping 't Loo in Linden, de Heeswijkse Plas bij Katwijk en de surfplas bij jachthaven 't Loo in Linden. Doel van het onderzoek was hoe strandbezoekers te motiveren het eigen afval op te ruimen, waardoor er schonere strandjes ontstaan.

Resultaten
Bij de gemeente spreken ze van 'rooskleurige resultaten'. Tijdens het onderzoek in en net na de zomervakantie zijn bezoekers van het plassengebied geobserveerd in hun gedrag. Daarnaast zijn er ook op enkele dagen kleine drankblikjes uitgedeeld om daarna te meten hoeveel er ook echt in de afvalbak gegooid wordt.

Grof afval
Aan het einde van het onderzoek was er op de stranden waar de nieuwe afvalbakken stonden bijna geen grof afval als blikjes en verpakkingen meer te vinden. Wat wel onverminderd bleef rondslingeren, hebben de onderzoekers vastgesteld, waren vooral sigarettenpeuken en flesdoppen. De gemeente Cuijk gaat nu kijken of de opvallende afvalbakken ook elders in de gemeente ingezet worden.

Volledig scherm
Drukte eind augustus bij de Heeswijkse Plas in Cuijk. foto Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland