Drukte bij de bushalte op station Cuijk bij het uitvallen van een trein.
Volledig scherm
Drukte bij de bushalte op station Cuijk bij het uitvallen van een trein. © SK-Media

Staatssecretaris: ‘Geen dubbelspoor nodig op Maaslijn’

CUIJK - Het is niet nodig om de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen te voorzien van dubbel spoor. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) in antwoord op Kamervragen van CDA’er Erik Ronnes

Reizigersorganisatie Rover ziet verdubbeling van het spoor als enige echte oplossing voor de aanhoudende problemen op de spoorlijn. Vervoerder Arriva moet regelmatig treinen uit laten vallen, of moet reizigers achterlaten op het perron omdat de treinen te vol zijn.

Die problemen kennen meerdere oorzaken, schrijft Van Veldhoven. De laatste maanden kampt beheerder ProRail met storingen aan het beveiligingssysteem. De oorzaak van die storingen is echter nog niet gevonden. Het enige dat de treindienstleiding kan doen bij zo’n storing is het systeem resetten. 

Ook worden bij graafwerk de laatste maanden af en toe kabels geraakt, waardoor het treinverkeer stilvalt. Dat het af en toe mis gaat bij een klus waarbij 913 kilometer kabel, 141 seinen en 8 relaishuizen worden vervangen, is volgens Van Veldhoven niet te voorkomen. In mei 2019 is de klus geklaard, stelt ze.

Voldoende capaciteit

Volgens de staatssecretaris blijkt uit een onderzoek van de provincie dat er voldoende capaciteit is in de treinen, zolang alles maar volgens planning rijdt. Omdat de Maaslijn maar één spoor heeft, leidt een vertraging van een trein meteen tot problemen voor de andere treinen. Treinen moeten op elkaar wachten omdat ze elkaar maar op een paar plekken kunnen passeren.

Bij een verdubbeling van het spoor zou dat probleem opgelost zijn. Van Veldhoven vindt dat echter overbodig. De elektrificatie van het huidige enkele spoor en de aanleg van een paar extra inhaalstukken is volgens haar voldoende om de lijn ‘robuuster’ te maken. Dit werk zou oorspronkelijk in 2020 zijn afgerond, maar de einddatum is inmiddels al opgeschoven naar 2022. Of die deadline gehaald wordt, is mede afhankelijk van een discussie over de financiering die nog gaande is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland