Volledig scherm
Een haas betrapt met warmtebeelden. © Brabants Landschap

Steeds meer diersoorten in Brabant gered met drones (video)

CUIJK - Steeds meer diersoorten kunnen gered worden met drones. Dat blijkt uit proeven die onder andere Brabants Landschap uit laat voeren. Zo kunnen weidevogels, kuikentjes, reekalfjes maar ook kleine haasjes van een wisse dood door maaimachines gered worden.

Als boeren gaan maaien kunnen zij niet voorkomen dat een fiks aantal dieren dat zich in het hoge gras schuil houdt in hun machines komen. Reekalfjes en jonge haasjes houden zich bij gevaar bijvoorbeeld stil en vluchten dus niet, vertelt Jochem Sloothaak van Brabants Landschap.

Traditioneel worden vrijwilligers voor het maaien op pad gestuurd om weilanden uit te kammen, maar gezien de mankracht die dit vergt kunnen onmogelijk alle gebieden uitgeplozen worden. Een drone biedt uitkomst.

Warmtecamera
Met warmtecamera's kunnen de dieren in een mum van tijd gevonden worden. Volgens Sloothaak kan ook de overlast van ganzen mogelijk met drones bestreden worden. „De meest geaccepteerde manier om ganzenoverlast te bestrijden is het behandelen van de eieren door ze bijvoorbeeld te schudden.” Om dat te kunnen doen is het zaak de nesten eerst te vinden. Getest wordt nu of dit met een drone mogelijk is.

Lees meer over de drones in de papieren krant, editie Maasland van 15/07/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.

Volledig scherm
Warmtebeelden tonen een reetje. © Brabants Landschap
Met drones kunnen weidevogels, kuikentjes, reekalfjes maar ook kleine haasjes van een wisse dood door maaimachines gered worden. Verslaggever Richard Clevers filmde het gebruik van zo'n drone.

Maasland