Volledig scherm
Via straatgraffiti wil de gemeente Cuijk dat mensen zich bewust worden van hun snelheid. © SK-Media

Straatgraffiti in Cuijk zorgt voor verbaasde blikken en afremmende auto’s

CUIJK - Is het graffiti of heeft de gemeente een geheim plan? Vandaag veroorzaakten twee spelende kinderen op de weg voor veel onduidelijkheid in Cuijk. Ze waren daar niet echt, maar op de weg geschilderd met witte verf.

De beschildering verscheen vanochtend opeens op de Hagelkruis in de Cuijkse wijk Padbroek. Het laat een jongen en een meisje zien met daarboven een strandbal. Enkele buurtbewoners vroegen zich af wie het kunstwerk op de weg heeft gespoten. Antwoord: de gemeente Cuijk.

De spelende kinderen zijn op straat verschenen in het kader van Brabant gaat voor NUL verkeersdoden, een campagne om meer aandacht te vragen voor verkeersveiligheid. De gemeente Cuijk gaat dit doen door middel van straatgraffiti. In een persbericht laat ze weten dat de kinderen nog op meer plekken zullen opduiken. 

De keuze voor kinderen is volgens de gemeente gebaseerd op een onderzoek van ANDC, een bureau dat zich bezighoudt met gedragsbeïnvloeding, en de provincie Brabant.

Hieruit blijkt namelijk dat de straatgraffiti de snelheid van automobilisten aanzienlijk vermindert. Dit komt omdat automobilisten door de afbeelding direct herinnerd worden aan hun snelheid en sneller wat gas terug nemen. Het werkt dus eigenlijk vooral bij mensen die onbewust te hard rijden. 

Het lijkt te werken

De kinderen zijn al eerder uitgetest in Drunen. Hier reden mensen gemiddeld 52 km per uur waar 30 km per uur de toegestane snelheid is.

Na het aanbrengen van de straatgraffiti nam dit met 10 km per uur af. Toen de afbeeldingen een half jaar later waren verdwenen, waren de resultaten nog steeds hetzelfde. De mensen bleven langzamer rijden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland