Volledig scherm
Het veeteeltmuseum in Beers. © Ed van Alem

Streep door woningbouw bij Veeteeltmuseum Beers

CUIJK - Door woningen op het terrein van het Nationaal Veeteeltmuseum in Beers kan een streep. 

Initiatiefnemer Marco Smits, de nieuwe eigenaar van het terrein met museum nabij de provinciale weg van Cuijk naar Grave, had er graag 22 sociale-huur- en betaalbare koopwoningen willen neerzetten. Huizen waaraan in een dorp als Beers veel vraag naar is, aldus de Wanroijse vastgoedondernemer Smits. 

Provinciale spelregels

Maar burgemeester en wethouders van Cuijk zeggen nu dat woningbouw daar niet kan. Niet alleen omdat het bestemmingsplan dat niet toelaat. Dat zou, daarvoor is de gemeenteraad als hoogste orgaan van een gemeente nodig, nog veranderd kunnen worden.
Voor de beoogde woningbouwlocatie in Beers komen, aldus de gemeente, ook provinciale spelregels om de hoek kijken. Deze plek ligt niet in 'stedelijk gebied' of 'gebied bedoeld voor stedelijke ontwikkeling', waardoor huizenbouw onmogelijk is. ,,Daarmee wordt aanpassing van het bestemmingsplan lastig’’, aldus een gemeentewoordvoerder.
,,Daarnaast ziet ook de Structuurvisie Cuijk het gebied niet als plek voor woningbouw. Daarbij komt dat de locatie dicht tegen agrarische bedrijven ligt. Dat maakt woningbouw bestemmingsplantechnisch ook lastig.’’
Omwonenden hebben, aldus de zegsman, al aangegeven bezwaren te hebben tegen bouw van huizen daar. Voor sommige bewoners zou dit het einde betekenen van hun vrij zicht.

Stierensperma

De gemeente Cuijk is wel te spreken over Smits' andere plannen met het terrein. De Wanroijnaar is sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaar van het terrein, dat eerder van de grootste stierensperma-exporteur van ons land was. Smits ziet kansen om de voormalige stierenstallen van het oude KI-station om te toveren tot een bedrijfsverzamelgebouw, met ruimte voor tientallen kleine bedrijven. 

In het veeteeltmuseum zelf staat de ontwikkeling van de veeteelt centraal, met speciale aandacht voor kunstmatige inseminatie. Het museum, sinds 1999 gehuisvest aan de Doctor Moonsweg in Beers, wil de nieuwe eigenaar behouden op deze locatie.

Boerderij van de toekomst

Begin juli kreeg Marco Smits nog 25.000 euro als soort van aanmoedigingspremie voor zijn boerderij van de toekomst, met dieren en gewassen, op de lap grond naast het museum. Een duurzame proefboerderij met productie en verwerking op dezelfde locatie.
Bij deze prijsvraag voor vernieuwende ideeën voor het platteland zijn onder meer de provincie Brabant, waterschap Aa en Maas en boerenorganisatie ZLTO betrokken. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. En toen waren er nog maar vier motorcrosscircuits over
    PREMIUM

    En toen waren er nog maar vier motorcross­cir­cuits over

    MILL/CUIJK - Is een regionaal motorcrosscircuit de oplossing voor het verdwijnen van steeds meer circuits? ,,We hebben nog wel een plannetje op de plank liggen.” Vorige week werd tijdens de gemeenteraadsvergadering in Mill een definitieve streep gezet door het circuit De Kuilen in Mill. Volgens Nico Troost van motorsportorganisatie Nederland (MON) uit Cuijk is de suggestie voor een regionaal circuit, waartoe Mill nu oproept, heel opmerkelijk. ,,Er is jaren gewerkt aan een regionaal motorcrosscircuit in Odiliapeel. Maar daar werd in 2012 de stekker uit getrokken.”

Maasland