Volledig scherm
Joop Bosmans (midden) van de Jumbo in Cuijk had goede hoop dat de gemeenteraad van Cuijk akkoord zou gaan met ruimere openingstijden voor supermarkten in de gemeente Cuijk. © Ed van Alem

Supers Cuijk mogen van gemeenteraad toch niet alle dagen van het jaar open

CUIJK - De supermarkten in Cuijk mogen van de gemeenteraad toch niet, zoals in buurgemeente Boxmeer sinds eind 2017 al, alle dagen van het jaar open. 

Op eerste paasdag, eerste pinksterdag, eerste kerstdag en kerstavond, waarop ze nu niet open mogen volgens de plaatselijke winkelverordening, blijft de deur dus dicht.

De supers, onder aanvoering van de Cuijkse Jumbo hadden die extra feestdagen ook heel graag open gewild. Ze dachten dat er nu ook wel een meerderheid voor zou zijn in de gemeenteraad, zeker nadat burgemeester en wethouders onlangs aangaven er ‘in beginsel positief’ tegenover te staan.  

Zetel te weinig

Poll

Supermarkten moeten anno 2019 ook gewoon op feestdagen als eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag open kunnen zijn

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
789 stemmen

Maar maandagavond tijdens de raadsvergadering bleek er toch net geen meerderheid voor te zijn. De oppositiepartijen D66, VVD, GroenLinks en coalitiepartij Liberaal Land van Cuijk, samen goed voor negen van de negentien raadszetels in Cuijk, kwamen een zetel tekort.

Dit tot grote teleurstelling van D66, de partij die de raad maandagavond om zijn mening vroeg over verruiming van de openingstijden. 

Mariëlle van Zuilen (D66): ,,Ik vind dit een betuttelende opstelling van de raad. Individuele keuzevrijheid staat voorop.’’

Ook Maartje Roelofs (VVD) was verbaasd. ,,We praten over máár vier extra dagen.’’ Liesbeth van Heeswijk (Liberaal LvC): ,,Mensen kunnen zelf beslissen of ze op zo'n feestdag naar de kerk of de winkel gaan.’’ 

Omwonenden

Algemeen Belang Cuijk en CDA vinden dat personeel en ‘kleine zelfstandigen’, als supermarkten het hele jaar door open mogen op de avond van Dodenherdenking na, ‘geen vrije keus’ meer hebben. De SP heeft hier ook moeite mee.

Ook is omwonenden van supermarkten, aldus Helma Pluk (ABC), niet gevraagd wat zij ervan vinden. PvdA’er Rob Poel zegt ‘geen principieel tegenstander te zijn van een 24-uurseconomie'. ,,Maar ik heb nog veel vragen, onder meer over werktijden van het personeel.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Taart voor ondernemers op Dag van de Ondernemers

    Taart voor onderne­mers op Dag van de Onderne­mers

    CUIJK - Hij had het er maar druk mee, wethouder Maarten Jilisen. De halve vrijdag bracht hij taart rond bij verschillende bedrijven in de gemeente Cuijk. Net als in veel andere gemeenten werd in Cuijk de Dag van de Ondernemer gevierd. Jilisen nam in zijn eentje al acht bedrijven voor zijn rekening waar hij verraste met de taart. Hier neemt John Verhoeven, directeur van metaalconstructie-, las- en montagebedrijf Friver het gebak in ontvangst.

Maasland