Volledig scherm
De blauwe tariefzak wordt duurder. © Theo Peeters

Tariefzak 20 procent duurder in het Land van Cuijk

LAND VAN CUIJK - De blauwe tariefzakken voor restafval worden 20 procent duurder. Een rol met zakken voor 60 liter gaat vanaf 1 januari 15 euro kosten. Nu kost zo'n rol met 10 zakken nog 12,50 euro. Een rol met zakken die bestemd zijn voor 30 liter afval gaat 7,50 euro kosten. Nu is dat nog 6,25 euro. 

Op de sites van de gemeenten wordt gemeld dat ‘de prijs van de blauwe tariefzak per 1 januari 2019 weliswaar omhoog gaat, maar dat aan de andere kant heel veel afvalsoorten gratis aangeboden kunnen worden bij de milieustraat. Daardoor zijn er steeds minder blauwe tariefzakken nodig’. Daarbij wordt verzuimd te melden dat voor het wegbrengen van een aantal afvalsoorten sinds afgelopen zomer juist betaald moet worden, terwijl dat daarvoor gratis was. 

‘De vervuiler betaalt’

Cijfers tonen aan dat er daadwerkelijk minder blauwe tariefzakken worden gebruikt. Van gemiddeld 39 blauwe tariefzakken per huishouden in 2008 tot gemiddeld bijna 14 blauwe tariefzakken per huishouden in 2017.  

Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel hanteert het principe van ‘de vervuiler betaalt’. ‘Dus in plaats van het verhogen van de afvalstoffenheffing die iedere inwoner betaalt, verhogen we de prijs van de tariefzakken. Goed scheiden loont dus steeds meer!', is de mededeling aan de inwoners van de regio.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland