Twee mannen opgepakt voor oproep tot project X Katwijk, vier arrestaties bij massale politie-inzet in Cuijk

Update/VideoCUIJK - Op alle uitvalswegen die naar Cuijk of Katwijk leiden heeft de politie vanavond automobilisten gecontroleerd. Wie niets in Katwijk te zoeken heeft kwam het dorp niet in. Pas rond 23.00 uur werden die blokkades opgeheven. De hele avond is politie te paard aanwezig geweest in het centrum van Cuijk, politiebusjes en mobiele units van politie staan her en der geparkeerd, er is een hondenbrigade en er stond een waterkanon gereed voor als het mis gaat. Burgemeester Wim Hillenaar heeft bovendien Katwijk en de kern van Cuijk tot veiligheidsrisicogebied verklaard. 

Volledig scherm
Ook een waterkanon van de politie staat paraat. © SK-Media

Met de noodverordening kan de politie makkelijker ingrijpen, mag ze fouilleren en moet iedereen zich kunnen identificeren. Het dorp was daarmee voorbereid op een mogelijk Project X-feest waar duizenden mensen op afkomen. Hillenaar: ‘Deze noodverordening en dit bevel geeft de instanties ruimere bevoegdheden om in te grijpen en om kwaadwillenden te weren als de situatie daar om vraagt. Ik blijf het benadrukken; er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk.’ 

Van feestgangers was de hele avond weinig te bekennen, leerde een rondgang door Cuijk en Katwijk. Ze kwamen Cuijk of Katwijk dan ook niet in, of ze troffen er geen feestje maar een politie-overmacht. Wel zijn er vier mensen opgepakt, bij een controlelocatie in Cuijk. Eén van hen kon zich niet legitimeren, een ander beledigde een agent en de andere twee negeerden aanwijzingen van de politie.

De grote politie-inzet in Cuijk had te maken met het voor vanavond aangekondigde Project X-feest in het naburige dorp Katwijk. Op een evenementenpagina op Facebook lieten 8.000 mensen weten dat ze zouden komen. Nog eens 18.000 zeiden geïnteresseerd te zijn. Burgemeester Wim Hillenaar liet weten dat er geen feest is en riep ouders op vooral hun kroost niet naar Katwijk te laten afreizen. De burgemeester kondigde aan iedereen tegen te houden die naar Katwijk wilde afreizen voor het feest.

Aanhoudingen

Rond 21.00 uur maakte de politie bekend dat een man (20) uit Someren en een 19-jarige inwoner van Bergambacht zijn aangehouden. Zij worden ervan verdacht mensen te hebben opgeruid om vanavond naar Katwijk te komen. Zij werden opgepakt in Someren en in Rotterdam. Naast die twee zijn er ook gesprekken gevoerd met een twintigtal andere jongeren in de leeftijd van 18 tot 20 jaar oud, woonachtig door heel het land. Ook zij zouden een aandeel hebben in de aansporing van jeugd om naar Katwijk te komen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Quote

Ik snap dat dit nodig is, maar ik kom hier alleen maar wat eten

Opgepakt

Bij de Mc Donald’s in Cuijk staan politie, met paarden, en twee busjes van de ME. Het is de plek waar mogelijk verzameld zou worden door feestgangers. Op het station staan politiebusjes. Agenten halen er wat te eten in de stationswinkel. Er is weinig te doen. Een hele rij busjes staat geparkeerd bij het politiebureau. Ook op de parkeerplaats van voetbalclubs JVC Cuijk en Siol wordt gecontroleerd.

Later op de avond is ook het Tango-tankstation aan de Raamweg door de politie als controlelocatie ingericht. Dat het rustig is en er geen feestvierder te bekennen is, is geen reden om minder controles uit te voeren. ,,Het is nog vroeg in de avond’’, aldus een politieagent rond 20.30 uur. Later op de avond worden er vier mensen aangehouden en meegenomen naar het bureau. Ook is er een doos vuurwerk in een auto gevonden die in beslag is genomen.

Volledig scherm
Twee mannen worden aangehouden bij een controlepunt bij het Tango-tankstation in Cuijk. © Ed van Alem

Een jongen die bij de McDonald's wordt gecontroleerd door politie, en ook gefouilleerd snapt dat het nodig is, maar is toch wat verbouwereerd. ,,Ik kom hier alleen maar even wat eten’’, zegt hij. 

Meer jeugd komt een kijkje nemen naar de overmacht aan politie. Ook zij worden veelal gecontroleerd en weggestuurd.

In Café Van Kempen aan de Mariagaarde in Katwijk, de enige kroeg van het dorpje, balen vier stamgasten verschrikkelijk. ,,Onze biljartavond is niet doorgegaan. We hopen dat het volgende week wel weer doorgaat en we gewoon kunnen biljarten’’, zeggen ze. Het viertal baalt ook van alle media-aandacht maar heeft alle lof voor burgemeester Wim Hillenaar. Hij treedt daadkrachtig op en dat bevalt ze. Dat vinden ook twee mensen die in alle rust hun hond uitlaten. ,,Je kunt het beter over- dan onderschatten. Er is goed gehandeld, jammer dat dit nodig is.’’

Volledig scherm
Politie bij Café Van Kempen aan de Mariagaarde in Katwijk. © Tom Hessels

Afgelaste trainingen

Volledig scherm
Politie te paard in het centrum van Cuijk. © Ed van Alem

Uit voorzorg werden eerder vandaag door  volleybalclub Volt uit Cuijk al alle trainingen voor vanavond afgelast. De trainingen zouden in de sporthal van het Merletcollege in Cuijk zijn. Het bestuur van de Cuijkse volleybalclub vindt dat het ‘geen enkel risico kan en mag nemen in het belang van onze leden en vrijwilligers’. Daarom heeft het bestuur besloten dat de trainingen niet doorgaan. 

Het aangekondigde feestje in Katwijk haalde ook de buitenlandse media. De BBC en ook het Amerikaanse Foxnews berichtten erover. In die berichtgeving werd ook verwezen naar een eerder Project X-feest in 2012 in het Groningse Haren. Dat feest eindigde in rellen waarbij gewonden vielen.  

Volledig scherm
Controle bij het Tango-tankstation aan de Raamweg. © DG
Volledig scherm
Controle op de afrit van de A73 bij Cuijk. © Tom Hessels
Volledig scherm
Politie bij de McDonald's in Cuijk. © Ed van Alem
Volledig scherm
Politiecontrole op de afrit van de A73 bij Cuijk. © DG
Volledig scherm
Politie op het station in Cuijk. © Ed van Alem
Volledig scherm
Politiebusjes staan klaar in Cuijk. © Ed van Alem
Volledig scherm
Politie bij de McDonalds. © Ed van Alem
Volledig scherm
Controle op de Katwijkseweg ter hoogte van het Nieuwe Merletcollege. © Ed van Alem
Volledig scherm
Een mobiele unit van politie. © Ed van Alem
Volledig scherm
Het is nu nog rustig op straat in Katwijk. © Ed van Alem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland