Volledig scherm
Nieuwbouw in Cuijk aan de Maasboulevard. © Ed van Alem

Veel bouwfouten bij nieuwbouw in Cuijk

CUIJK Met gemiddeld 31 gebreken per opgeleverde nieuwbouwwoning is Cuijk in de provincie Brabant de slechtst scorende gemeente. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis. Daarmee scoort Cuijk niet alleen binnen Brabant slecht, ook landelijk is het beroerd gesteld. Cuijk staat daarmee op de vijfde plaats.

Quote

We hebben wat ongelukki­ge voorvallen gehad

Bart Hendriks van bouwbedrijf Hendriks Coppelmans

Bouwkundigen van de Vereniging Eigen Huis registreren jaarlijks het aantal gebreken in gemeenten waar meer dan 25 woningen zijn opgeleverd waar een bouwkundige van Eigen Huis bij aanwezig is. Bij deze telling waren dat er 144. Gemiddeld werden 21 bouwfouten per woning geconstateerd. Vijf jaar geleden waren dat er nog 15. Een toename van 40 procent.
,,Als een huis nog 31 gebreken heeft, dan is het dus eigenlijk nog niet geschikt voor oplevering’’, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. 

Volledig scherm
Nieuwbouw in de Heeswijkse Kampen in Cuijk. © Ed van Alem

Van de grote aannemers die in de  Cuijkse groeiwijk Heeswijkse Kampen  actief zijn, weet Bart Hendriks van het Udense Hendriks Coppelmans waar het aan kan liggen. ,,We hebben wat ongelukkige voorvallen gehad'', geeft hij ronduit toe. ,,We streven naar nul opleverpunten. Daarvoor voeren we altijd kruiscontroles uit. Iedereen wordt blind voor zijn eigen werk en daarom laten we de een het werk van een collega uitvoeren en omgekeerd. Om een of andere reden gebeurde dat niet meer. Daar zijn inmiddels een paar pittige woorden over gesproken, dus dat komt niet meer voor.'' 
,,We hebben verder een week voor de oplevering een voorschouw met de kopers. Die kunnen dan ook nog punten aangeven die ze tegenkomen. Als het aan ons ligt staat Cuijk volgend jaar niet meer in dit lijstje'', aldus Hendriks.
Een woordvoerder van het bouwbedrijf Van Wanrooij uit Geffen laat weten: ,,,Wij hebben gemiddeld een of anderhalf punt dat bij oplevering niet klopt. Verder wil ik geen commentaar geven’’, zegt hij. 

De la Porte kan het bijna niet geloven als een nieuwbouwhuis bij de oplevering maar een of twee gebreken heeft. ,,Als een aannemer het heel erg goed doet, komen we vaak niet verder dan 6 tekortkomingen’’, laat De la Porte weten. Het Groningse Haren scoorde met gemiddeld 7 fouten het best.
Hij voegt daar wel aan toe: ,,Het is geen verplichting dat er bij de oplevering professionele begeleiding van een onafhankelijke bouwkundige aanwezig is. Als kopers vermoeden dat er veel mis is of wanneer op social media bij eerdere opgeleverde woningen in een bepaald project bouwfouten waren, zal er eerder hulp worden gevraagd.’’
Een woordvoerder van BCP-Bouw uit Cuijk zegt: ,,We hebben tot nu toe geen nieuwbouw in Cuijk gehad. We zijn nu met een project van zestien woningen bezig. Volgens jaar weten we hoe dat gegaan is.''

De la Porte denkt dat fouten tijdens de bouw worden gemaakt als de tijdsdruk hoog is. ,,Als er in een plaats in korte tijd veel woningen uit de grond worden gestampt, is de kans op fouten groter. Daar komt bij dat in de crisistijd veel aannemers mensen hebben moeten ontslaan. Die bouwvakkers zijn allemaal als ZZP’ers aan de slag gegaan. Er is bij de bouwbedrijven daardoor een tekort aan mensen die kwaliteit afleveren. Daarbij kan de taal ook een probleem zijn.  Als er dan iets kapot gaat en niemand geeft dat door, dan wordt het dus pas bij de oplevering geconstateerd.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland