Volledig scherm
De snelweg A73 gezien vanaf Cuijk richting Heumen. © Theo Peeters

Verlichting op snelweg A73 tussen Cuijk en Rijkevoort flitst eind dit jaar weer aan

CUIJK - De kapotte verlichting op de snelweg A73 tussen de brug bij Cuijk en knooppunt Rijkevoort moet eind dit jaar volledig zijn hersteld. Rijkswaterstaat heeft ‘hoge prioriteit’ gegeven aan het herstel van de lampen die al geruime tijd niet werken. ‘Een onwenselijke situatie’, vindt de wegbeheerder.  

Het probleem op de weg? De verlichting is gedeeltelijk kapot. Op sommige plaatsen branden de lampen niet of wel op de momenten dat het niet de bedoeling is.

Tijdstip

Een serieuze storing waar automobilisten zich al langer aan stoorden. Rijkswaterstaat was daarvan op de hoogte want liet vorig jaar al weten dat maatregelen nodig waren. Een exact tijdstip wanneer de herstelklus zou gebeuren, kon toen niet worden gegeven.

Dat is er nu wel. Een aannemer wordt door de wegbeheerder ingezet om in het najaar met het werk te beginnen. Het gaat dan om het stuk weg vanaf de Maasbrug tot aan knooppunt Rijkevoort, zowel in de richting van Boxmeer als Nijmegen. 

Verkeersveiligheid

Rijkswaterstaat hoopt dat door de betere verlichting de verkeersveiligheid en de doorstroom van verkeer toenemen. Twee jaar terug  zijn al maatregelen getroffen om de veiligheid te verbeteren. Bij Cuijk kwam een langere invoegstrook, er werden extra waarschuwingsborden geplaatst bij knooppunt Rijkevoort en antiverblindingsschermen in de middenberm bij Cuijk.

Het autosleepbedrijf dat in de regio actief is, merkte meteen dat er minder aanrijdingen waren, ook al nam het verkeer toe. Rijkswaterstaat kon de link niet direct leggen maar verwacht wel dat een betere verlichting direct een gunstige invloed heeft op het aantal ongevallen.

Bezuinigingsmaatregel

Dat verlichting de verkeersveiligheid bevordert, daar is minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ook van overtuigd. Onlangs draaide ze een bezuinigingsmaatregel die in 2013 inging en waarbij de lichten na negen of elf uur ’s avonds uitgingen, weer terug.  De veiligheid moet erbij gebaat zijn, blijkt uit onderzoek. Voorwaarde voor het aanflitsen van de lampen is wel dat dieren er geen last van mogen hebben. 

Automobilisten die van de A73 gebruikmaken, moeten er wel rekening mee houden dat ze vanaf het najaar door de werkzaamheden vertraging kunnen oplopen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland