Volledig scherm
De pop in de hoogspanningsmast. © SK-Media

Verontwaardiging over pop-incident bij Cuijk: 'gruwelijke grap'

LINDEN - Vermoedelijk zijn er gisteravond twee of drie mannen betrokken geweest bij het ophangen van een pop aan een hoogspanningsmast langs de A73 bij Linden. Dat denkt de politie op basis van een eerste onderzoek. De pop leidde volgens een woordvoerder van de politie Noordoost-Brabant tot veel commotie. 'Mensen dachten echt dat iemand zich opgehangen had'.

Van netbeheerder TenneT kreeg de politie gisteravond rond 22.40 uur de melding dat er een lichaam in een hoogspanningsmast zou hangen. Toen agenten arriveerden bij de plek langs de A73, was het nog niet duidelijk dat het om een pop ging. Er werd met verschillende scenario's rekening gehouden, van een ongeval tot zelfdoding of een misdrijf.

Pas toen de brandweer met een hoogwerker naar de plek kwam, was duidelijk wat er echt aan de hand was.

Geschrokken
Verschillende mensen die de pop hebben zien hangen, zeggen op Facebook te zijn geschrokken. 'Een gruwelijke grap', zo omschrijft een getuige. Ook de politie heeft geen goed woord over voor de actie: 'Mocht dit een grap zijn, dan vinden wij het in ieder geval geen leuke grap. Los van de persoonlijke risico’s die iemand loopt door in zo’n mast te klimmen, heeft het een hoop commotie veroorzaakt bij mensen die de pop hebben gezien. Bovendien zijn ook politiemensen (en anderen) bezig geweest met deze melding terwijl ze in die tijd ook andere dingen hadden kunnen doen', zo laat een woordvoerder van de eenheid Noordoost-Brabant weten.

Strafbaar
Uit onderzoek zal moeten blijken welke regels er precies zijn overtreden. In ieder geval zijn de vermoedelijke 'grappenmakers' in een hoogspanningsmast geklommen die eigendom is van de netwerkbeheerder en dat mag niet.

Of de klimmers zijn op te sporen, zal moeten blijken. In de mast hangt een camera die opnames heeft gemaakt. Die zijn overhandigd aan de politie. De politie wil lopende het onderzoek niets zeggen over wat er op de beelden te zien is.

Maasland