Volledig scherm
Het optreden van het Vierdaagse Orkest in Cuijk. © Ed van Alem

Vierdaagsefeest Cuijk: ‘Overleg tot je erbij neervalt’

opinieCUIJK - Het optreden van het Vierdaagse Orkest in Cuijk ging afgelopen vrijdag deels de mist in. Dat was niet nodig geweest, betoogt Peter van Grinsven, betrokken inwoner van Cuijk en lid van de Wijkraad Cuijk Centrum.

door Peter van Grinsven

De rel rond het Vierdaagse Orkest in Cuijk, dat werd overstemd door een dj, kent alleen verliezers. Helaas kan ik geen andere conclusie trekken. Een aaneenschakeling van slechte communicatie, (te) weinig overleg, oud en nieuw zeer, gaan voor (vermeend) eigen gewin, een generatiekloof en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Even wat feiten op een rij. Cuijk, waar ik woon, heeft in het centrum een hoge horecadichtheid, met ondernemers die allemaal een boterham proberen te verdienen. Er zijn jaarlijks twee evenementen waarbij een aantal het beleg op de boterham moet verdienen: de Kuukse Elfkroegetocht en de Vierdaagsefeesten.

Overleggen, overleggen, overleggen

In beide gevallen is er een commissie die het evenement in samenwerking met andere partijen organiseert. Geen klusje dat je op een achternamiddag klaart. Er is één centraal thema in deze setting: overleggen en vastleggen totdat je erbij neervalt, opstaan en weer overleggen. Regelgeving, financiële (on)mogelijkheden en omzet genereren verdragen zich soms slecht met elkaar en dat kan tot frictie leiden.

Deze keer gaat het om de traditie van het Vierdaagse Orkest. Na het gesoebat van de laatste jaren, mocht het weer voor de schouwburg zijn ding doen. Alles leek in kannen en kruiken, maar helaas. Niet-dichtgetimmerde afspraken met de omringende horeca over de inzet van de dj's leidde tot deze rel. Het orkest verdween mokkend over zo veel onbenul en de horecaexploitanten wezen erop dat de afspraken niet zijn nagekomen met alle gevolgen van dien.

Uithuilen en evalueren

Hoe komen we hier zo veel mogelijk ongeschonden uit? Uithuilen en zo snel mogelijk met alle partijen evalueren, waar het mis is gegaan. Een hartenkreet van mij (en vele anderen): horeca-exploitanten stem jullie muziekmomenten (nog) beter met elkaar af. Laat dj's of artiesten niet tegelijkertijd optreden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland