Volledig scherm
Bij SIOL willen ze graag voetballen zonder met racistische opmerkingen te maken te krijgen. © Ed van Alem

Voorzitter Cuijkse voetbalvereniging is racisme meer dan beu: ‘We moeten hier continu aandacht voor vragen’

CUIJK - Fijn om welkom geheten te worden op het sportpark van de tegenstander als je er op een doordeweekse avond al om half zes ’s avonds moet voetballen. Maar als daar aan toegevoegd wordt dat het vroege tijdstip voor SIOL uit Cuijk geen probleem kan zijn omdat ‘er toch niet zo veel werken bij jullie', dan krijgt dat welkom toch een hele andere lading.

Het is maar één van de incidenten waarmee Rob Hoffmann, voorzitter van de multiculturele voetbalvereniging, het afgelopen half jaar te maken kreeg.  Hij zei er maar niks van. ‘Weer iemand erop aanspreken, ik had er even geen zin meer in’, schrijft hij een paar dagen later in een soort brandbrief op de website van de club. Want het begon toch te wringen bij hem. Racisme, dat kan niet. ,,We moeten hier continu aandacht voor vragen. Mensen moéten hierop aangesproken worden."

Was het maar één gevalletje. Een slip of the tongue. Volgens Hoffmann gaat het veel verder. Vorig weekend nog. Bij het voorlezen van namen van de pasjes van jeugdspelers. ,,Dat een scheidsrechter dan zegt dat hij blij is dat hij eindelijk een Nederlandse voornaam mag voorlezen.” Of drie maanden terug: toen een tegenstander het na het krijgen van een tijdstraf het nodig vond nog even ‘zwarte klootzakken’ te roepen. 

‘Nu maar even niet’

Kan natuurlijk niet. Daar moet wat van worden gezegd. Maar dat gebeurt meestal niet. Zelfs bij Hoffmann, toch begaan met zijn club en spelers, kwam bij het laatste geval de reflex ‘nu maar even niet’. Even maar. Al snel werd hem duidelijk dat dat de slechtste reactie is die je maar kunt geven. ,,We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Ook al is het soms ongemakkelijk iemand erop aan te spreken.”

De eerste steunbetuigingen op zijn verhaal op de clubwebsite heeft hij al binnen. ,,Onder andere van een 15-jarige Turkse jongen: ‘Sommige mensen kunnen er niks aan doen dat ze geen Nederlandse naam hebben. Bedankt Rob’.” Het sterkt hem in zijn opvatting dat mensen op hun gedrag aangesproken moeten blijven  worden.  Hamer erop aan het begin van het seizoen, dat racisme niet door de beugel kan. Herhaal het en herhaal het nog een keer, zegt hij. En weer, zoals bij SIOL gebeurde, de man die weigerde 2,50 euro entree te betalen ‘om een stelletje Turken te zien voetballen’.    

Hemel en aarde

Een beetje steun van de KNVB, de nationale voetbalbond, zou in de strijd tegen racisme wel prettig zijn. In het ‘zwarte klootzakken'-geval liepen de spelers van SIOL om escalatie te voorkomen het veld af. ,,We hebben bij de KNVB  hemel en aarde moeten bewegen om te voorkomen dat SIOL hiervoor gestraft zou worden.” De Cuijkse club werd volgens Hoffmann in het beklaagdenbankje gezet, er dreigde even een flinke geldboete. En de speler die de belediging de wereld  in slingerde? Die ging vrijuit, zegt Hoffmann.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland