Volledig scherm
Het gemeentehuis van Cuijk. © Ed van Alem

Vragen over afblazen woningen bij Veeteeltmuseum

CUIJK/BEERS - Er moet meer duidelijkheid komen over de reden waarom het Cuijkse gemeentebestuur een streep heeft gezet door de woningbouwplannen op het terrein van het Veeteeltmuseum in Beers.

Coalitiepartij ABC en oppositiepartij PvdA vragen bij het gemeentebestuur van Cuijk om opheldering. De Gelderlander meldde eind juli dat burgemeester en wethouders van Cuijk niet wensen mee te werken aan een plan van de Wanroijse vastgoedondernemer Marco Smits, nieuwe eigenaar van het museum en het omliggende terrein, voor de bouw van 22 betaalbare woningen. Huizen waaraan, aldus genoemde twee partijen, in dorpen als Beers veel behoefte is. Ook om jongeren voor het dorp te behouden. 

Maar woningen daar kunnen niet, zeggen de Cuijkse bestuurders. Ze wijzen daarbij onder meer op provinciale regels. De beoogde bouwlocatie ligt niet, klinkt het, in 'gebied bedoeld voor stedelijke ontwikkeling', in de kern van het dorp dus. 

'Brede wens'

Volgens Rob Poel (PvdA) en Stephan Müskens (ABC) wordt met een plan als van initiatiefnemer Smits juist tegemoetgekomen aan 'de brede wens' in Beers voor betaalbare woningbouw. Naar betaalbare koop- en huurwoningen is veel vraag, aldus Poel en Beersenaar Müskens in hun schriftelijke vragen aan het college.
Om de kerkdorpen in de regio op termijn leefbaar te houden en 'onze jongeren hier blijvend te laten wonen', aldus beide raadsleden, is betaalbare woningbouw nu juist een vereiste.
De twee vinden het 'nee' van het gemeentebestuur vreemd, omdat het nieuwe coalitieprogramma na de verkiezingen van maart spreekt over woningbouw in de kernen. Waarbij 'particuliere initiatieven' een kans moeten krijgen. 

Nieuwe woonvisie

Het Beerse woningbouwplan past volgens de twee raadsfracties ook 'prima' in de nieuwe regionale woonvisie, waarin gesproken wordt over de bouw van drie- tot vierduizend extra woningen tot 2030 om de groei van het aantal huishoudens op te vangen en om jongeren in het Land van Cuijk te houden. Is woningbouw bij het Veeteeltmuseum wel voldoende onderzocht, vragen Poel en Müskens zich af.  

Ondernemer Smits wil trouwens de voormalige stallen op het terrein nabij de provinciale weg Cuijk-Grave ombouwen tot een bedrijfsverzamelgebouw. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland