Volledig scherm
Hakselen op een perceel van 2 hectare in Wilbertoord. © Twan van de Camp

Vroeg hakselen door droogte: 'Mais staat wankel op de poten'

HAPS/ WILBERTOORD - Familiebedrijf Derks uit Haps hakselt al sinds de oprichting in 1926 de mais voor boeren uit het dorp en in de directe omgeving. Rob Derks, eigenaar van het loonbedrijf, kan zich niet herinneren dat hij ooit eerder dan dit jaar mais heeft geoogst. Normaal begint de maisoogst twee maanden later pas.

De eerste mais hakselden zijn mensen op 3 augustus voor een boer in Wilbertoord. Zo'n twee hectare. En op dezelfde dag ook een even groot perceel in Linden. 

Derks: ,,De mais staat wankel op de benen. Dat komt natuurlijk door de droogte. De velden waar de boeren hebben kunnen beregenen leveren nog een redelijke opbrengst op. Er zijn agrariërs die dit seizoen al vier tot vijf keer hebben beregend. Die maïs ontwikkelt ook kolven en kan straks als voer gebruikt worden voor de melkkoeien.''

Maar de vroege mais die nu geoogst is, heeft een heel andere kwaliteit. Derks: ,,Die mais heeft nauwelijks kolven. We hakselen en wat je dan hebt is eigenlijk groenvoer dat alleen geschikt is voor jongvee. Jammer voor de eigenaar. Maar wie nu laat hakselen, kiest eieren voor zijn geld. De mais die in een vorig seizoen wel drie meter hoog kon worden is nu 1,5 meter. Als je de planten langer laat staan, wordt het er niet beter op.’’ En de kans bestaat dat bij een flinke bui het hele veld tegen de vlakte gaat en de mais gaat rotten op het veld.

Derks weet zeker dat na een eerste bui de volgende boeren zich melden. ,,Dan vrezen ze dat ze helemaal niets overhouden. Dus worden wij snel ingeschakeld.''

Volledig scherm
Hakselen op een perceel van 2 hectare in Wilbertoord © Twan van de Camp
Volledig scherm
Hakselen op een perceel van 2 hectare in Wilbertoord © Twan van de Camp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland