Volledig scherm
De 86-jarige Chris Geurts bij de papiercontainer in Cuijk. © Ed van Alem

Waar kan je in Cuijk het oudpapier nog kwijt?

CUIJK - Het was altijd makkelijk. Zes dagen per week kon iedereen zijn doos met oudpapier kwijt bij de inzamelaars Xhofleer aan de Heeswijksestraat en bij Geurts aan de Beversestraat. Bij Xhofleer werd al eerder het inzamelen van oud-papier voor particulieren verboden en nu mag dat ook bij Geurts niet meer.

Jolanda Geurts snapt er niets van waarom het nu ineens niet meer mag. ,,We zamelen al veertig jaar oudpapier in. In 1994 hebben we hier een milieuvergunning voor gekregen”, legt ze uit. ,,Maar nu krijgen we te horen dat die vergunning niet toereikend is. Nooit eerder hebben we dat te horen gekregen. En nu moeten we een boete van 1.000 euro per dag betalen als we toch doorgaan. Het is altijd goed gevonden. Maar nu vindt de gemeente het nodig om ons om zeep te helpen.”

Politieagent

Voor haar vader Chris vindt Jolanda Geurts het verschrikkelijk. ,,Die man is 86 jaar. Hij staat hier iedere dag met zijn rollator het papier van de mensen in ontvangst te nemen. Dat heeft hij veertig jaar gedaan. Hij staat met de tranen in zijn ogen nu hij weet dat dat niet meer mag.”

Bij Geurts moeten ze hun best doen om de particulieren weg te sturen. ,,Ik sta hier soms als een politieagent bij de poort. We hebben wel een bord neergezet, maar de mensen rijden met hun papier achter in de auto gewoon door naar de container. Ik moet ze dan wegsturen en stuur ze maar naar de gemeente. Ik weet zo langzamerhand ook niet meer waar het wel en niet kan.”

Ook voor de ouderen is het wegvallen van Geurts een probleem. ,,Wij kwamen altijd bij de flats waar oudere mensen wonen. Die zijn te slecht ter been om het papier weg te brengen. Haalden we het eens in de twee weken op. Maakte mijn vader een praatje met ze. Net als op de milieustraat. Daar hebben we altijd gestaan. Mag ineens ook niet meer.”

Schema

Op de site afvalaanbieden.nl staat een schema waar oudpapier kan worden ingeleverd. Het vergt enig doorzettingsvermogen om het te doorgronden. Zo zamelt onder meer voetbalvereniging JVC oudpapier in, maar doet dat met een container die variërend op zes verschillende plaatsen in het dorp kan staan. Ook de tijden wisselen. Zo staat de container de eerste en derde vrijdag van de maand op het parkeerterrein aan Zwaanstraat. Op vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Op de derde zaterdag van de maand kan het papier worden ingeleverd op de Wezelhof. Maar dan maar tot 15.00 muur. En op de laatste vrijdag van de maand is het inzamelen op het Valkenhorstpleintje. Op vrijdag tot 22.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur.

In Cuijk kan papier wegbrengen ook bij de containers van voetbalvereniging Siol. Op vier dagen in de week. ‘Tijdens openingstijden van het sportpark’, staat vermeld in het schema.

In de kerkdorpen is het niet veel duidelijker. Verschillende locaties op verschillende dagen en ook hier wisselende tijden.

De gemeente Cuijk reageerde niet op vragen over het oudpapierbeleid

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland