Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lenneke Veerbeek

Wethouder Cuijk: ‘Oud papier en kleding zijn de krenten in de pap. Maar de rest moet je ook inzamelen’

CUIJK - Inzamelen van oud papier zonder de benodigde vergunning. In Cuijk is het verleden tijd. Inzamelaars als Xhofleer en Geurts zijn er de dupe van, zo bleek al eerder. ,,Maar het kan niet anders”, zegt wethouder Gerard Stoffels.

,,Oud papier, maar ook kleding, zijn in de afvalverwerking de krenten in de pap. In de afvalwereld heb je spullen die geld opleveren en zaken die geld kosten. Maar het klopt dan niet als je alleen de spullen verzamelt die geld opleveren en de rest aan anderen laat. Daarom willen we ook die afvalinzameling in eigen hand houden”, legt Stoffels uit.

Profijt

Hij geeft die uitleg naar aanleiding van het bezwaar dat de firma Geurts vorige week maakte, omdat aan 40 jaar afvalinzameling een einde wordt gemaakt door de gemeente Cuijk. ,,Dat ze daar al tig jaar profijt van hebben gehad, prima. Dat draaien we niet meer terug. Maar in de toekomst moet dat wel anders.”

Het aanpakken van de oud papierinzameling kwam aan het rollen toen de politie eerder dit jaar een inval deed bij recyclingbedrijf Xhofleer aan de Heeswijksestraat. Stoffels: ,,Daar bleek van alles mis te zijn. De vergunningen waren niet op orde. Daar is toen gezegd dat het niet meer mocht. Maar toen kwamen er ook vragen hoe het dan bij Geurts was. Gelijke monniken gelijke kappen, is toen gezegd.”

Geen oren naar

Volgens Stoffels mag er bij Geurts nog enige tijd papier worden ingezameld. ,,Op 12 februari is er een hoorzitting van de bezwaar- en beroepscommissie. Die heeft vervolgens een aantal weken nodig om met een oordeel te komen. Tot die tijd kan Geurts doorgaan met papierinzameling. We hebben nog aangegeven dat Chris Geurts, die al veertig jaar bij de papiercontainer staat, dat zou kunnen doen bij de container van de gemeenten en dat dat vergoed zou worden, maar daar hadden ze geen oren naar.”

Volgens Stoffels profiteren nu de verenigingen in Cuijk van het feit dat ze wél een vergunning hebben. Stoffels: ,,Verenigingen kunnen met die inkomsten hun reilen en zeilen financieren. Daardoor hoeven ze niet bij de gemeente aan te kloppen. En sinds een paar weken is het bij de papiercontainer bij de mini-milieustraat in Cuijk 7 dagen per week, 24 uur per dag mogelijk om oud papier in te zamelen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland