Volledig scherm
De Land van Cuijk Luchtballon. © Ed van Alem

Willen Grave en Mill nog aansluiten bij de fuserende buurgemeenten? Dan dringt de tijd

CUIJK/GRAVE/MILL - Willen de gemeentes Grave en Mill en Sint Hubert nog op enige wijze onderdeel uitmaken van de nieuw te vormen gemeente Land van Cuijk, zullen ze dat voor de kerstdagen van dit jaar kenbaar moeten maken.

Het gaat dan om bestuurlijke fusie en in het geval het daar niet van komt om een eventuele ambtelijke samenwerking. Laten Grave en Mill die datum passeren, dan kan er pas sprake zijn van een fusie of samenwerking in 2026.

Vier jaar later

‘Indien wij op korte termijn niet samen de stap zetten naar bestuurlijke fusie of ambtelijke integratie, dan kan daar wat ons betreft pas weer sprake van zijn in de tweede bestuursperiode na de herindeling van 2022. Oftewel na de volgende gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar later.’ Dat schrijft de Cuijkse burgemeester Wim Hillenaar als voorzitter van de stuurgroep gemeente Land van Cuijk in oprichting aan de colleges van burgemeester en wethouders van Grave en Mill.

Als bekend gaan Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis per 1 januari 2022 op in de nieuwe gemeente. In november 2021 zullen daarvoor gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Een paar maanden voor de verkiezingen in de rest van het land.

Rust

Grave en Mill wordt aangeboden, als het niet tot een fusie komt, gebruik te gaan maken van het ambtelijke apparaat van Land van Cuijk. Maar dan zullen de gemeenten dat dus snel kenbaar moeten maken. ‘Wij zullen voortvarend gaan bouwen aan onze ambtelijke organisatie gemeente Land van Cuijk. Daarbij zullen wij ook een bepaalde mate van rust rondom ons reorganisatieproces creëren’, schrijft Hillenaar aan zijn collega’s.

De datum van 24 december wordt als deadline aangehouden, omdat dat ook de uiterste datum is dat belanghebbenden zienswijzen kunnen insturen.

Krachtige regio

Hillenaar benadrukt in zijn schrijven dat de CBA-gemeenten graag willen blijven samenwerken binnen de hele regio Land van Cuijk, dus inclusief Grave en Mill. Ook als die zelfstandig willen blijven. ‘In het belang van onze krachtige regio.’

Tevens worden de procesbegeleider, die in Mill en Sint Hubert is aangesteld, en een vertegenwoordiger van Grave uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de procesbegeleider, Stan van de Laar, van de CBA-gemeenten.

  1. Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    ZEIST - De KNVB heeft scheidsrechter Jan Tielen een schorsing opgelegd van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De onafhankelijke tuchtcommissie amateurvoetbal bestraft de arbiter voor zijn uitlatingen bij het duel tussen SIOL en Juliana Mill in de vierde klasse H (district Zuid 2) van eind oktober. Hij had gezegd dat de spelers van de thuisclub uit Katwijk ‘tien kleine negertjes lijken die omvallen’.

Maasland