Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het Brabantse Provinciehuis © BD

Wim van de Donk: ‘Kwade lui moeten achter de dikke deur’

DEN BOSCH - ,,Knarsetandend zie ik toe dat we in Brabant de ondermijnende criminaliteit nog steeds niet kunnen stoppen. Dat verontrust me zeer.” Dat zei de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk in zijn nieuwjaarstoespraak.

Van de Donk verwees daarbij naar het nieuws dat een medewerker van de politie in West-Brabant met de dood bedreigd wordt. ,,Politiemensen werken in de kern van het openbaar bestuur, het kan toch niet waar zijn dat die met de dood bedreigd worden. Het is een opdracht aan ons allemaal om hier een halt aan toe te roepen, want dit raakt de legitimiteit van onze rechtsstaat. We moeten die lui met kwade bedoelingen achter de dikke deur zien te krijgen.”

Van de Donk riep ook op tot een ‘respectvollere toon’ in het maatschappelijke en publieke debat. ,,Er is heel veel boosheid en bitterheid, maar soms staan we wel heel erg tegenover elkaar. Zeker als we overal identiteitspolitiek van gaan maken. Als iedereen schreeuwt, kunnen we elkaar niet meer verstaan. Het is ook verschrikkelijk on-Brabants om dat te doen, het vreet aan de samenhang.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland