Volledig scherm
stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak © Thinkstock

Bejaarde kankerpatiënt mishandelde nicht met pantoffel: voorwaardelijke taakstraf van 60 uur

CULEMBORG ,,Als ze niet wil luisteren, moeten de handen spreken.” Zo simpel lag voor een 72-jarige Culemborger die op 3 december 2017 zijn inwonende nicht met haar eigen pantoffel te lijf ging. Met als gevolg een wond aan haar oor. 

De Arnhemse politierechter achtte donderdag weliswaar huiselijk geweld bewezen maar liet het bij een waarschuwing. De man lijdt inmiddels aan longkanker en is er volgens zijn advocate slecht aan toe. Vanwege chemotherapie kon hij niet bij de zitting aanwezig zijn om zelf het vonnis aan te horen: een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur.

Aanleiding was een futiliteit

Quote

Mevrouw is fors en mijn cliënt is tenger

Raadsvrouwe van de verdachte

Aanleiding voor de mishandeling was een futiliteit: de vrouw liet haar slipper vallen toen ze iets uit de kast wilde pakken. Dat irriteerde de man die deze slipper oppakte en haar naar eigen zeggen ‘een lel voor haar kop’ gaf. Zelf beweerde hij bij de politie dat ze die slipper naar hem had gegooid en dat hij geen kant op kon.

,,Mevrouw is fors en mijn cliënt is tenger”, stelde zijn raadsvrouw die erop wees dat haar cliënt ook hartpatiënt was. Ze vond  dat er sprake was noodweer en vroeg om ontslag van rechtsvervolging.

Daartegen verzette de officier van justitie zich krachtig. ,,Huiselijk geweld is een van meest voorkomende geweldsvormen”, stelde zij. ,,En daartegen moet worden opgetreden.”

Al eerder een gebroken neus geslagen

Bovendien had de Culemborger de vrouw al eerder een gebroken neus geslagen, wat hij bij de politie ruiterlijk had toegegeven. Ook had hij de agenten mishandeld die op de melding waren afgekomen. Daarvoor was hij door de rechtbank  tot 40 uur onvoorwaardelijke taakstraf veroordeeld. Van de aanklager mochten gisteren daar nu nog eens dertig uur bijkomen.

Quote

Mevrouw comman­deert minder en meneer loopt gewoon weg wanneer het hem te veel wordt.

De rechter nam in haar vonnis ook mee dat door bemoeienis van de reclassering de relatie in rustiger vaarwater was gekomen. ,,Mevrouw commandeert minder en meneer loopt gewoon weg wanneer het hem te veel wordt”, las ze in het de rapportage. 

Wel vond ze het zorgelijk dat de verdachte het geweld bagatelliseerde als ‘een corrigerende tik’ waarvoor gold dat de vrouw die maar moest ‘aanpakken en wegwezen’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland