Volledig scherm
De brand in Culemborg. © William Hoogteyling

'Brand in toekomstige moskee Culemborg vermoedelijk aangestoken'

CULEMBORG - In het voormalig zwembad aan de Multatulilaan in Culemborg heeft woensdagavond een grote brand gewoed. Rond 21.00 uur sloegen de vlammen uit het dak van het pand waar eerst zwembad De Meer was gevestigd. Het gebouw werd in april van dit jaar gekocht door Vereniging Islamitische gemeenschap Culemborg om er een moskee van te maken. Het gebedshuis is nog niet gevestigd in het pand.

Een medewerker van de gemeente Culemborg vermoedt dat de brand is aangestoken, omdat het pand is afgesloten van gas en elektra. De voorzitter van het moskeebestuur, Hassan Barzizaoua, bevestigt dat het het oude zwembad is afgesloten. Ook hij kan geen andere oorzaak bedenken.

Onderzoek
Barzizaoua hoopt dat het geen gerichte actie is, omdat de moskee de afgelopen twintig jaar in Culemborg nooit problemen heeft gehad. De brandweer laat niks los over de mogelijke oorzaak van de brand. De politie gaat de zaak onderzoeken.

De brandweer meldde dat de rook richting het centrum trekt. Omwonenden werd geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

Asbest
De brandweer meldt om 22.10 uur dat het zwembad volledig in brand staat. Er zit asbest in fundering van het pand, maar deze asbest komt niet vrij. Om 22.45 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. De brandweer is nog wel enige tijd bezig met nablussen.

Volledig scherm
Het voormalig zwembad in Culemborg in lichterlaaie. © Bernt van Dongen/Persbureau Heitink

Rivierenland