Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Coach uit Culemborg hoort 1 jaar cel tegen zich eisen om filmen dammers met camera in badkamer

updateCULEMBORG/ ZUTPHEN - Tegen een damcoach uit Culemborg (63) is maandag een celstraf geëist van twaalf maanden, waarvan negen voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van het vervaardigen en bezitten van kinderporno én het filmen van dammers in zijn badkamer met een verborgen camera. ,,Ik heb niets misdaan’’, sprak de man aangeslagen in de rechtbank van Zutphen.

Zijn camera werd eind november 2018 in een groene doos op een wasmachine ontdekt door een meerderjarige dammer uit Wit-Rusland. Dat gebeurde voordat hij onder de douche van S. wilde stappen, bij wie hij wel vaker verbleef. In de box zag de Wit-Rus een gat zitten, met daarachter een draaiende camera.

Bij S. thuis nam de politie daarna meerdere geheugenkaarten in beslag. Op een van de kaartjes werd een gewist bestand teruggevonden van een ‘manspersoon’ die naakt in de badkamer van S. douchte. Een 15-jarig damtalent uit Suriname herkende zichzelf later op de beelden en deed aangifte. Ook hij logeerde vorig jaar in Culemborg.

Jichtaanval

Quote

Als ik iets had gewist, zou ik dat ook anders gedaan hebben

Verdachte Henk S.

De damcoach hield in de rechtbank van Zutphen, waar veel publieke belangstelling was, vast aan het verhaal dat hij de camera gebruikte om zijn eigen gezondheid in de gaten te houden na een zware jichtaanval. Hij had het ding verstopt in een doos, omdat hij er anders te bewust mee bezig zou zijn, herhaalde hij. Hij was de camera ‘vergeten’ weg te halen toen hij bezoek kreeg van de dammer uit Wit-Rusland.

Het filmpje van de minderjarige dammer uit Suriname zou hij niet zelf hebben gemaakt, en überhaupt nooit hebben gezien. ,,U ziet dat de camerabeelden echt anders zijn, dan wanneer ze vanuit de box zouden zijn gemaakt’’, verdedigde hij zich tegenover de rechter. Wie dan wel precies verantwoordelijk is voor de video, zou hij niet weten.

‘Ridicuul’

Quote

Maak hier een einde aan. Ik heb niets misdaan

Verdachte Henk S.

Als ‘ridicuul’ en ‘volkomen ongeloofwaardig’. Zo bestempelde de officier van justitie de verklaring van S. over zijn jicht. Naast een gevangenisstraf eiste hij onder meer een voorlopig contactverbod met minderjarigen.

Volgens de officier zou S. tegenover anderen hebben verklaard dat hij vorig jaar wist van de komst van de politie en daarom bestanden zou hebben gewist. De Culemborger zegt dat hij in die tijd erg ziek was en daarom ‘niet meer zo goed weet’ wat hij toen allemaal heeft gezegd. ,,Als ik iets had gewist, zou ik dat ook anders gedaan hebben. Ik weet echt wel hoe je iets definitief moet wissen.’’

Vrijspraak

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak. Volgens haar is er ‘gerommeld’ met de in beslag genomen geheugenkaarten en is de Wit-Rus, die een schadevergoeding van 7100 euro wilde, uit op geld.

S. oogde tijdens het pleidooi van zijn advocaat geëmotioneerd. Hij barstte in tranen uit toen hij meldde dat hij het de officier zeer kwalijk neemt dat hij ‘keihard’ beweert dat er geen jicht in het spel is. ,,Ik wil eigenlijk nog maar één ding vragen’’, waren zijn laatste woorden. ,,Maak hier een einde aan. Ik heb niets misdaan.’’ Al beseft S. dat hij de schijn ‘heel erg tegen’ heeft.

Uitspraak over twee weken.

Lees het verloop van de rechtszaak hieronder terug.

Rivierenland