Volledig scherm
In Culemborg zijn 55 buurtpreventie-groepen aangemeld. © Wabp

Culemborg heeft meeste WhatsApp-preventiegroepen

CULEMBORG - Culemborg heeft veruit de meeste WhatsApp-buurtpreventiegroepen in onze regio. Met liefst 55 groepen staat de gemeente aan de top. Op de tweede plaats staat de gemeente Berg en Dal met 45 groepen. Boxmeer en Wijchen staan met 40 groepen op de derde plaats.

Dat blijkt uit cijfers van WhatsApp Buurtpreventie (Wabp). De website wabp.nl is in 2015 opgericht om een makkelijk overzicht te bieden van alle buurtpreventiegroepen in gemeenten. Mensen die zo'n groep hebben opgericht kunnen zich bij de site aanmelden en de groep beheren.

Meer
Volgens de gemeente Culemborg zijn er zeker nog 20 niet vermelde WhatsApp-buurtpreventiegroepen in de gemeente. Tegelijkertijd is er de kanttekening dat niet alle groepen actief zijn.

Proef
In Culemborg is een proef in de wijk Achter de Poort gestopt waarbij bewoners elkaar konden waarschuwen via sms, e-mail of telefoon. Die pilot liep een jaar maar trok slechts 19 deelnemers. Nu wil de gemeente de bewoners helpen een buurtwhatsappgroep op te richten.

Hoger
Landelijk gezien zijn er meer dan 5.700 actieve Whatsappgroepen aangemeld bij Wabp. In onze regio staat het totale aantal op 670 groepen. Het werkelijke aantal ligt, net als in Culemborg, vermoedelijk veel hoger, omdat lang niet alle groepen zijn aangemeld bij Wabp.

Kunt u onderstaande kaart niet zien, klik dan hier.

Rivierenland