Volledig scherm
De Culemborgse Varkensmarkt. © Martijn Verburg

Culemborg krijgt zaterdagmarkt

CULEMBORG - Culemborg krijgt naast de warenmarkt op dinsdag een streekmarkt op zaterdag. De burgemeester en wethouders gaan akkoord met het initiatief van de Verenigde Ondernemers Culemborg (VOC).

De VOC wil begin mei starten met de markt op de Varkensmarkt, die een combinatie moet bieden van biologische, fair trade- en streekproducten. Doel is dat er meer publiek naar het centrum van Culemborg komt, zegt Jesek van Sante, de trekker van het project. 

Ander publiek

,,Op de markt die we nu hebben, zie je alleen mensen die op dinsdagochtend niet werken. Tweeverdieners kom je daar bijvoorbeeld niet tegen. Met de nieuwe markt willen we een ander publiek bedienen’’, aldus Van Sante. Daarnaast moet het Culemborg steviger neerzetten als Fair Trade-gemeente. ,,We zijn een duurzame gemeente, maar dat is niet zo zichtbaar. Onze eco-wijk Lanxmeer trekt busladingen vol Japanners, maar we willen dat de inwoners dit ook zelf zien.’’

Aanbieders

Inmiddels heeft Van Sante contact gehad met diverse aanbieders van biologische en streekproducten, zoals zorgboerderij Thedingsweert (Tiel), natuurbakker Brood Leeft (Culemborg) en natuurwinkel Naturijn (Culemborg). Een aantal komt elke week terug, zo is de bedoeling, andere hebben toegezegd regelmatig te komen, bijvoorbeeld eens in de maand. 

Charitatieve instellingen

In totaal is er plek voor ongeveer vijftien aanbieders. ,,We hebben diverse artikelen’’, zegt Van Sante. ,,Brood, gedroogd fruit,  noten, zuivel, cadeaupakketten. Maar we willen ook een platform bieden aan charitatieve instellingen, cadeauwinkels, LETS Ruil Culemborg.’’

Waar de dinsdagmarkt wordt georganiseerd vanuit de gemeente en met een marktmeester van de gemeente, is de zaterdagmarkt helemaal in handen van de VOC. Van Sante wordt hier de marktmeester. 

Rivierenland