Volledig scherm
Ter illustratie. © stock

Culemborg overweegt centrale vuurwerkshow

CULEMBORG - Culemborg wil van haar inwoners weten wat hun wensen en ideeën zijn rond het vuurwerkbeleid in de stad. Eén centrale vuurwerkshow wordt als één van de alternatieven voor het huidige vrije afsteken genoemd.

Een deel van de bewoners heeft rond de jaarwisseling last van dagenlang, hard geknal met bange huisdieren tot gevolg, staat in een enquête die Culemborg is gestart.

Volgens de gemeente is de kans groot dat gemeentes binnenkort zelf mogen beslissen of er een vuurwerkverbod komt. Ze wil onder meer weten of de inwoners voor een geheel of gedeeltelijk verbod zijn, of juist pleiten voor behoud van het vrije afsteken van vuurwerk.

Duur

Als alternatief wordt een centrale vuurwerkshow genoemd. Volgens de gemeente kost zoiets ‘al snel tienduizenden euro's’, maar moet het de overlast verminderen. Het dient dan ook als alternatief bij een eventueel vuurwerkverbod. 

Ook mogen inwoners aangeven wat ze van de huidige aanvullende maatregelen vinden. Landelijk gelden er vaste regels rond vuurwerk. Zo mag verkoop alleen op vaste dagen en mag afsteken alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur, maar daar bovenop legt Culemborg nog een aantal andere maatregelen. 

Zo wijst de gemeente vuurwerkvrije zones aan rond begraafplaats, kinderboerderij, stadspark, verzorgingshuizen en tankstations. Ook organiseert ze een opruimactie; deelnemers krijgen 1 euro per ingeleverde zak vuurwerkafval. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland