Volledig scherm
Zwembad de Waterlinie. © Smaling Martin

Culemborg wil financiële steun zwembad De Waterlinie stopzetten

CULEMBORG - Als het aan het Culemborgse stadsbestuur ligt, legt het de jaarlijkse subsidie van 278.000 euro voor zwembad De Waterlinie vanaf 2020 stil. De vereniging die het zwembad exploiteert, kan dat niet van het beschikbare geld doen. En alternatieven - die duurder uitvallen - zijn voor de gemeente financieel niet haalbaar.

Quote

Wij voorzien dat tussen nu en 1 juli 2020 het zwembad gaat sluiten.

Woordvoerder gemeente Culemborg

‘Sluiting van het zwembad De Waterlinie is dan onvermijdelijk’’, stelt het stadsbestuur. Ze wil het zwembad wel tijdelijk financieel blijven steunen. Het gaat om maximaal 500.000 euro, inclusief de bijdrage die al voor 2020 was gereserveerd. Dat geeft De Waterlinie ruimte de exploitatie af te bouwen; daar heeft het tot uiterlijk 1 juli 2020 de tijd voor. 

Ook kan het bestuur van Stichting Zwembad Culemborg, dat de exploitatie doet, de gevolgen op deze manier zoveel mogelijk opvangen. ,,Het geeft de gebruikers van het zwembad de tijd naar alternatieven te zoeken’’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,En het zwembadbeheer heeft zo de mogelijkheid om lopende zaken af te ronden. Maar wij voorzien dat tussen nu en 1 juli 2020 het zwembad gaat sluiten.’’

Jaarlijks verlies

Zwembad De Waterlinie heeft haar deuren geopend in januari 2016. De exploitatie levert, ondanks inkomsten als onder meer de jaarlijkse subsidie en inkomsten uit zwemlessen, elk jaar verlies op. Dat was reden voor het college om eind 2018 de exploitatie te onderzoeken. Volgens de huidige begroting zal het zwembad dat de komende jaren ook blijven doen.

De alternatieve toekomstscenario's zijn ook niet rooskleurig. Voor elk scenario is jaarlijks ongeveer 200.000 euro extra nodig, bovenop de subsidie die het zwembad nu al jaarlijks krijgt. Hoewel het stadsbestuur een zwemvoorziening wilt behouden, ziet het geen mogelijkheid dat extra geld bij elkaar te schrapen ‘gezien de financiële situatie van de gemeente'.

Het voorstel moet nog door de gemeenteraad worden aangekomen. De verwachting is dat die op 20 juni een besluit neemt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland