Volledig scherm
© ANP

Culemborgers krijgen cel voor neersteken koper bij drugsdeal

CULEMBORG - Twee Culemborgers van 21 jaar en 23 jaar en een 36-jarige man uit Nieuwegein zijn woensdag veroordeeld voor poging tot doodslag in vereniging bij een ripdeal. De man uit Nieuwegein moet 40 maanden de cel in, de Culemborgers hebben beiden 30 maanden cel gekregen. Het trio stak een man neer waarmee ze een drugsdeal hadden.

Het slachtoffer had op 15 oktober 2015 afgesproken met de daders om meerdere kilo's wiet te kopen. Om de drugs te betalen had de man 30.000 euro op zak.

Neergestoken
Tot een verkoop kwam het echter niet. Terwijl het slachtoffer bij de drie mannen in de auto zat, werd er op hem ingestoken. Een aanval die de man, volgens de rechtbank, ternauwernood overleefde. Hij liep onder meer een gedeeltelijke klaplong, een scheur in zijn milt en een scheurwond van drie centimeter aan het middenrif op.

Eigen aandeel
De schadeclaim van het slachtoffer wordt niet toegewezen. Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat ook hij een wapen bij zich had. Hierdoor is de situatie mogelijk geëscaleerd. Of dat inderdaad zo is, is niet duidelijk. In het strafproces was onvoldoende ruimte om dit verder te onderzoeken.

Strafblad
Bij het bepalen van de straffen heeft de rechter rekening gehouden met de rollen van de mannen, het gegeven dat het drietal geen openheid van zaken gaf, het strafblad van de mannen en de jonge leeftijd van de mannen uit Culemborg.

Rivierenland