Culemborgers snakken naar terras met rivierzicht, maar gaat dat er nog wel komen?
Mogelijk wordt binnenkort duidelijk of binnen afzienbare tijd weer een terrasje kan worden gepakt, mét rivierzicht. De gemeente Culemborg en Stichting Jachthaven En Camping De Helling gaan volgende week praten over de toekomst van het havenrestaurant, dat al twee jaar staat weg te kwijnen.
‘Restaurant’ staat in koeienletters op de gevel van het pand, onmisbaar voor wie met knorrende maag vanaf de Lek de Culemborgse jachthaven komt binnenpruttelen. Maar eenmaal aangemeerd, wacht de teleurstelling: de deur zit potdicht, eten moet je toch echt ergens anders.
Ruim twee jaar geleden vertrok de laatste uitbater uit het restaurant dat onder de naam ‘Op de haven’ jarenlang op veel klandizie kon rekenen. Decennialang was het prettig tafelen, binnen of op het terras, en dankzij de hoogte altijd met dat prachtige zicht op de Lek. De laatste zomers had de uitbater een extra troef, een bruine kroeg mét terras op de begane grond, pal naast de botenhelling op de kop van het gebouw. Allemaal verleden tijd sinds een erfpachtkwestie de kop op stak.
Deal
Dat zit zo: in 2013 droeg de gemeente het beheer van de jachthaven en camping over aan een nieuw opgerichte stichting. Die kwam voort uit watersportvereniging De Helling, al sinds 1951 actief in de haven. Bij de deal zat het uit 1974 stammende restaurant niet inbegrepen. Het pand was eigendom van een horecaondernemer, maar stond op gepachte gemeentegrond. Die erfpacht liep tot 2020 en er was geen mogelijkheid tot verlenging.
Een restaurant vinden wij nog steeds de beste optie, want daarvoor is het een toplocatie
Bij de overdracht van haven en camping was wel een clausule opgenomen dat de nieuwe stichting bij einde pacht als eerste mocht bepalen wat met die plek zou gebeuren. Eenmaal zo ver, was het voor de uitbater einde oefening. Hij werd door de gemeente uitgekocht voor 505.000 euro. Vervolgens gingen gemeente en stichting in onderhandeling. Zonder resultaat, de gemeente wilde dat geld per se terugzien en dat vond de stichting het gebouw niet waard. Vervolgens werd het pand te koop gezet, terwijl kunstenaars het antikraak gebruikten.
Champagne al koud
Toen zich eind vorig jaar een koper aandiende, werd ongetwijfeld her en der de champagne koud gezet. Want op papier zag het er prima uit: het Amsterdamse Quan Real Estate Investors zou het pand kopen en een erfpachtovereenkomst aangaan, vervolgens verbouwen en aansluitend verhuren aan de keten Tres Tapas.
Veel Culemborgers waanden zich al sfeervol aan de tapas, bleek uit reacties op sociale media. Tot kort geleden – de omgevingsvergunning was nota bene binnen – de deal alsnog klapte. De potentiële koper kreeg de financiering niet rond, luidde de summiere verklaring.
Ondertussen, bevestigen ingewijden, holt het gebouw achteruit. Het verkeerde al niet in beste staat en alleen al aan onderhoud moet er een klein vermogen in. De aanwezigheid van een kleine hoeveelheid asbest helpt ook niet mee. En verder is het de vraag of met de huidige krapte op de arbeidsmarkt er horecaondernemers zijn die zo’n gok willen wagen.
Alternatieven
Toch houdt de gemeente vooralsnog vast aan de, door kenners van de markt betwiste, vraagprijs. Want, zegt een gemeentewoordvoerder, ‘de vraagprijs bij een horecazaak wordt grotendeels bepaald door het aantal vierkante meters, de mogelijkheden die een object heeft en de locatie’. En, niet onbelangrijk, er is vastgelegd dat die 505.000 euro terugvloeit in de gemeentekas. De gemeentewoordvoerder: ‘Een restaurant vinden wij nog steeds de beste optie, want daarvoor is het een toplocatie. Mocht dit niet lukken dan zullen wij, in overleg met Stichting jachthaven en camping De Helling, alternatieven verkennen.’ Dat moment lijkt nu aangebroken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ex-prof Michiel Elijzen nam bewust afscheid als ploegleider, maar niet van het wielrennen: ‘Mijn wereldje werd te klein’
Michiel Elijzen (39) stopte afgelopen winter als ploegleider in de wielerwereld. De ex-prof uit Culemborg kreeg twijfels over zijn vak. Hij is nu drukker dan ooit. -
PREMIUMmet video
Norah (13)houdt van geschiedenis maar ook van techniek en bouwt nu een boot: ‘We maken een catamaran’
De laatste loodjes wegen het zwaarst, weten nu ook de deelnemers aan de Battle of the Boats. Voordat vrijdag op de Meent in Beusichem het startschot klinkt, moet nog heel wat worden geklust aan de zelfgemaakte vaartuigen. Ook Norah en haar team van Lek en Linge uit Culemborg zetten alle zeilen bij. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Met ribbelranden en exra fileborden wordt A15 iets veiliger
De A15 krijgt tussen Dodewaard en Knooppunt Deil op diverse plekken waar geen vluchtstrook is ribbels in de buitenste belijning. Ook komen er meer filewaarschuwingsborden. -
Gekmakende ontknoping in titelstrijd SMVC Fair Play: voor vijfde keer komt een tegenstander niet opdagen
De titelstrijd in de vijfde klasse B van district West 1 is een wanvertoning geworden. Op de voorlaatste speeldag kwamen de tegenstanders van de twee titelkandidaten SMVC Fair Play en TOC-Actief niet opdagen.
-
Uit in Rivierenland
Rocken met 60-plussers tussen de dijken in Tiel en koopjesjagen in Culemborg
Thuis op de bank zitten kan altijd nog. Stappen is wel zo gezellig. Gelukkig is er voor de liefhebbers het komende weekend weer genoeg te beleven in Rivierenland. De Gelderlander zet wat tips op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.