Volledig scherm
Oudstijders Jansen (rechts) en van Gelderen. © William Hoogteyling

Culemborgse veteranen treffen elkaar bij concert van de Fanfare Bereden Wapens

CULEMBORG - Stichting Veteranen Culemborg is nog maar net opgericht, of de eerste grote publieke manifestatie dient zich aan. Zaterdag treedt de Fanfare Bereden Wapens, een van de militaire beroepsorkesten, op in de Grote of Barbarakerk.

De entree voor dit Tour of Freedom Concert is gratis. En de stichting heeft meer in petto, voor de veteranen zelf én voor de stad.

De in Culemborg woonachtige veteranen kwamen voor het eerst bij elkaar tijdens de feestelijkheden rond 700 jaar stadsrechten voor Culemborg in 2018. Het bleek het officieuze startschot voor de stichting Veteranen Culemborg, die afgelopen september werd opgericht.

Quote

We proefden de behoefte om elkaar vaker te treffen.

Cor Jansen

,,We proefden de behoefte om elkaar vaker te treffen”, vertelt Cor Jansen, luitenant-kolonel buiten dienst en een van de initiatiefnemers. ,,En burgemeester Gerdo van Grootheest zei toen meteen: ‘Ik heb hier geld voor over.’ Dat maakte het mogelijk.’’

Zicht op negentig ex-militairen

Volgens Jansen (65) hebben zich al 35 veteranen aangemeld en is er zicht op in totaal negentig ex-militairen. Ze zijn van alle leeftijden en krijgsmachtonderdelen, dienden aan het front of achter de schermen en variëren in rang van soldaat tot generaal. 

,,Maar in Culemborg zijn het er beslist nog meer en alleen de gemeente weet dat. De privacywetgeving staat niet toe dat wij die gegevens hebben. De gemeente werkt wel goed mee om veteranen op ons bestaan te wijzen.”

De noodzaak van zo’n stichting is er zeker, zegt Jansen die zelf een ondersteunende functie had en tot in Afghanistan werkzaam was. ,,Het wordt door de mensen zelf niet zo snel uitgesproken. Veteranen kunnen bij ons terecht om ervaringen uit te wisselen en herinneringen op te halen maar ook met een hulpvraag."

Quote

Je kunt met elkaar in gesprek, wat al veel kan opleveren

,,Je kunt met elkaar in gesprek, wat al veel kan opleveren. En als het nodig is dan hebben we de adressen om naar door te verwijzen. In Nederland zijn goede voorzieningen, maar je moet ze wel weten te vinden.”

Defensie stelt militaire orkesten beschikbaar

De stichting wil ook naar buiten treden en wordt daarbij een handje geholpen. ,,Defensie stelt militaire orkesten beschikbaar aan gemeenten”, zegt Jansen, zelf actief bij de organisatie van de grote landelijke taptoes.

,,Daar maken wij graag gebruik van. Zo komt er 18 juli 2020, als we 75 jaar vrijheid in Nederland vieren, een groot bevrijdingsconcert op de Markt door de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht samen met de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes.”

Maar eerst presenteren de Koninklijke Landmacht en de Fanfare Bereden Wapens zaterdagmiddag een zeer gevarieerde voorstelling onder het motto Tour of Freedom. ,,Op het programma staat muziek die rechtstreeks verwijst naar de meidagen van 1945. Maar het orkest beheerst alle genres en je hoort verder van marsmuziek tot popmuziek.”

Het concert in de Grote Barbarakerk zaterdag begint om 15.00 uur. De kerk is al om 14.00 uur open.

Rivierenland