Volledig scherm
© Persbureau Heitink

Culemborgse wijkbewoners kijken niet meer op van autobrand

CULEMBORG - Ze kijken er al bijna niet meer van op autobranden in de Culemborgse wijk Terwijde. Vrijdag en zaterdag vatten achter elkaar weer twee auto's vlam. Allebei in de Van der Duyn van Maasdamtraat.

„Het wordt bijna normaal", zegt Bob Verloot (46). „Dit is zeker de zestiende auto die in de fik vliegt. Alleen dit jaar al."

Geen buurtpreventie
De wijk kent geen buurtpreventie. Bewoners hebben ook geen WhatsAppgroep waarin ze elkaar kunnen waarschuwen als iemand onraad ruikt. „Er hangen camera's. En elke avond als ik mijn hond hond uitlaat, zie ik wel politie voorbij komen. Maar je moet ze betrappen, hè."

Jeugdbendes
Een bewoonster die niet met haar naam in de openbaarheid wil, heeft gehoord dat er twee rivaliserende jeugdbendes zijn. „Wie lid wil worden, moet een auto in de brand steken. Als een soort toelatingsexamen", zegt ze.

Straffen
Als de daders gepakt zouden worden, hoopt een Turkse man op harde straffen. „In Turkije zetten ze je direct vast. Zeker voor zes maanden. Moeten ze hier ook doen. Drie zou al genoeg zijn. Dan leren ze het wel af."

Helaas, hij heeft deze zaterdagochtend niets gezien. Niets gehoord ook. Daar hoopt de politie wel op. „Wij doen een beroep op de buurt. Als je iets gezien hebt. Iets gehoord. Laat het ons weten. Dat kan anoniem", zegt een woordvoerder. „Intussen doen we zoveel mogelijk onderzoek. Dit komt aan het veiligheidsgevoel van mensen."

Rivierenland