Volledig scherm
Muziek bij de opening van de huiskamer in Zorgcentrum Beatrix in Culemborg. © William Hoogteyling

De hele buurt kan nu uit eten bij zorgcentrum Beatrix (en dat is niet duur...)

CULEMBORG - Ontmoeting en rust, bezoekers van buiten en herinneringen aan het verleden. En een restaurant, waar ook de buurt voortaan lekker kan komen eten. 

Een deel van zorgcentrum Beatrix in Culemborg ging de afgelopen maanden op de schop om dit te bereiken. Dinsdag werd het vernieuwde plein en de vide op de eerste verdieping feestelijk geopend.

Quote

De biljart­club zit hier, de schilder­club, de breiclub. Maar voortaan kunnen buurtbewo­ners hier ook lunchen of dineren

Cora van Staalduinen, Zorgcentra de Betuwe

Beatrix heeft bewoners met dementie, anderen hebben lichamelijke problemen e er zijn ook afdelingen voor revalidatie en tijdelijk verblijf. In totaal 130 bewoners zijn er in deze locatie van Zorgcentra de Betuwe.

De centrale ontmoetingsplekken waren verouderd, legt Cora van Staalduinen uit. Zo was de afscheiding tussen vide en begane grond met alleen een spijlenbalkon wel erg summier, waardoor sommige bewoners erg veel last hadden van geluidsprikkels. 

Dat is veranderd, net als de kleuren. Maar de grootste vernieuwing is wel het restaurant. ,,We hadden hier al langer een Huis van de Buurt’’, zegt Van Staalduinen. ,,De biljartclub zit hier, de schilderclub, de breiclub. Maar voortaan kunnen buurtbewoners hier ook lunchen of dineren.’’ 

Een hoofdgerecht voor 8 euro

Of een kopje koffie drinken, want het restaurant is op van 8.00 tot 20.00 uur. De prijzen zijn bewust laag gehouden: de lunch varieert van onder de 2 euro voor een simpel broodje met beleg tot 5,50 euro voor een uitsmijter. Een hoofdgerecht kost gemiddeld rond de 8 euro.

,,Samen eten en samen ontmoeten is ons idee.’’ Hoewel er voor de bewoners gekookt wordt in hun eigen woning, kunnen zij er uiteraard ook eten. ,,Als ze geen zin hebben om thuis te eten, of als er familie is.’’

Foto’s van de spoorbrug

Met foto’s van herkenbare plekken in Culemborg, zoals de Varkensmarkt, de spoorbrug en de molen, aan de wand en op placemats, hoopt de organisatie dat er veel herinneringen worden opgehaald. Voor de biljartblub werd gisteren alvast een nieuwe mooie herinnering gemaakt: meervoudig kampioen driebanden en kader Christ van der Smissen kwam langs om tips te geven. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland