Protestbord tegen windmolens in het buitengebied van Culemborg. Inzet: actieleider Martin van Weelden.
Volledig scherm
PREMIUM
Protestbord tegen windmolens in het buitengebied van Culemborg. Inzet: actieleider Martin van Weelden. © William Hoogteyling

De windmolens die er nooit kwamen: hoe een goedbedoelde windcoöperatie in Culemborg ontplofte

reconstructieZes jaar lang werkte de gemeente Culemborg aan een duurzame droom: een coöperatief windpark waarbij Culemborgers zelf zouden meedelen in de winst. Maar de molens kwamen er niet, omwonenden voelden zich bedrogen en Culemborg werd zelfs landelijk nieuws. Wat rest is diep wantrouwen tussen alle partijen. Onderzoekscollectief Spit reconstrueerde aan de hand van gemeentelijke documenten het duurzame debacle en sprak met hoofdrolspelers en deskundigen.

11 reacties

  • Marco Wegma

    1 jaar geleden
    Wees blij dat ze niet komen. Windmolens zijn slecht voor het milieu maar worden er altijd door geramd. Slecht ? Ja slecht. Ze lekken CF6 gas ( 23000 x schadelijker dan CO2 ), in de wielen zit tropische hardhout (balsahout) verwerkt, na 20 jaar is er niks te recyclen van de wieken van de windmolen omdat ze uit glasvezel en polyester hars bestaan en ze geven geluidsoverlast
  • Andre Eggerding

    1 jaar geleden
    @ m bruijn, ze zijn aan de macht omdat ze de democratische meerledig hebben. Wat wil jij dan? Dat de minderheid het voor het zeggen heeft?
  • Rob Koel

    1 jaar geleden
    Vroeger waren er windmolens. Nu zijn het windturbines.
  • m bruijn

    1 jaar geleden
    @Jessica Berends: het zijn wel andere poppetjes, naar nog steeds dezelfde regering bestaande uit de dezelfde partijen en ze doen alles om aan de macht te blijven.
  • Daan Janssen

    1 jaar geleden
    De heer Schamhart wijst alweer eens naar de nimby’s. Lekker duurzaam rijk worden van belastinggeld, maar rondom zijn huis zal er wel geen windmolen te bekennen zijn.