Volledig scherm
Nicole Spaans, de vertrekkende directeur Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg © Raphael Drent

Directeur Nicole Spaans neemt ontslag bij Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg

CULEMBORG - Het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg moet op zoek naar een nieuwe directeur. Nicole Spaans, die vijftien jaar aan het roer staat in het monumentale pand in hartje Lekstad, heeft besloten per 1 april te vertrekken.

Volgens Claire Vaessen, voorzitter van de museumstichting, heeft Spaans in haar ontslagbrief aangegeven dat de beslissing om het museum los te laten haar zwaar valt.

Tegelijkertijd vindt de in Leiden woonachtige historica het gezond als de directie om de zoveel tijd in andere handen komt. Ook voor haarzelf is het goed een andere uitdaging aan te gaan.

Themamuseum

Volledig scherm
Na ruim een jaar verbouwing en vernieuwing is het Elisabeth Weeshuis Museum in 2014 weer geopend voor publiek.Het was na bijna twintig jaar nodig de vaste museumpresentatie te vernieuwen en aan te passen aan de huidige tijd. In het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland, staan nu de weeskinderen centraal. © William Hoogteyling

De gedreven Spaans heeft als directeur het museum in het achterliggende decennium geleid in het proces van omvorming van cultuurhistorisch museum naar themamuseum. De vaste presentatie werd compleet vernieuwd.

De naamsverandering van Museum Elisabethweeshuis naar Elisabeth Weeshuis Museum maakte duidelijk dat de wezen, waarvoor het gebouw in 1560 is gebouwd en die er tot 1951 woonden, voortaan de rode draad zijn, naast de kunstschatten. Spaans verwierf de fondsen die dit mogelijk maakten.

Daarnaast bouwde ze mee aan een nieuwe museumorganisatie die sinds mei 2014 zeer nauw samenwerkt met de andere cultuurpartners in het weeshuis, Bibliotheek Rivierenland en Volksuniversiteit West-Betuwe.

Betreuren

Voorzitter Vaessen: ,,Vanzelfsprekend betreurt het bestuur haar vertrek zeer. Deze prachtige en succesvolle Culemborgse instelling is onder leiding van Nicole geworden tot wat het nu is. Zij heeft enorm hard gewerkt met een passie, verantwoordelijkheidsgevoel en nauwgezetheid die lastig te vervangen zullen zijn.’’

De komende maanden gaat het bestuur op zoek naar een opvolger.

  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland