Volledig scherm
© William Hoogteyling

Een flinke oogst en lekker voedzaam

CULEMBORG - De gebroeders Kool van Waterlinie Melkvee in Culemborg zijn al vroeg druk bezig om de maïs van het land te halen. ,,We zijn drie weken eerder aan het oogsten dan normaal’’, zegt Teunis Kool. ,,Door de vele zonuren zijn de kolven eerder klaar.’’ 

Voor het eerst oogsten de broers niet  tot 10 centimeter van de grond, zoals gebruikelijk is, maar op ongeveer 40 centimeter hoogte. ,,We hebben voldoende snijmaïs, daardoor hebben we de luxe om meer van de stengel te laten staan’’, legt Kool uit. 

Krachtvoer

De meeste voedingswaarde zit immers boven in de plant. Nu hoeven ze minder krachtvoer te kopen voor de koeien, is de gedachte. ,,En is er meer stengel over om in de grond terug te laten komen, zodat die beter in balans blijft.’’ 

De maïsstengels worden met kolf en blad en al gehakseld tot kleine stukjes, ingekuild en verdicht: met tractoren wordt erop gereden zodat er minder lucht tussen zit. Over zes weken kunnen de koeien, die nu  nog de oogst van 2017 opkauwen, aan de verse maaltijd beginnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland