Volledig scherm
© ANP

Eis: jaar cel voor verslaafde die zieke vader mishandelde in Culemborg

CULEMBORG - Tegen een 37-jarige cocaïneverslaafde die tot twee keer toe geweld tegen zijn ouders in Culemborg gebruikte, is vandaag een jaar celstraf geëist, waarvan 31 weken voorwaardelijk. 

Omdat de verdachte bij de uitspraak al 21 weken vast heeft gezeten, kan hij dan gelijk door naar een kliniek, waartoe de rechtbank hem dan ook moet verplichten, zo eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Arnhem. 

De man zou op 8 maart, een dag nadat hij wegliep uit de Jellinek-kliniek in Amsterdam, zijn zieke vader vier keer met zijn vuisten op kwetsbare plekken in zijn zij hebben geslagen en een kast met twee vazen hebben omgegooid waardoor die kapot vielen. 

De aanleiding was volgens de verdachte een ruzie over een misverstand. Hij had zijn moeder de dag ervoor gebeld hem op te komen halen bij de kliniek, maar zijn telefoonbatterij ging leeg. Daardoor ging zij hem halen, terwijl hij inmiddels in een taxi is gestapt. 

Keukenkastjes

Op 17 april ging het om 11 uur ’s ochtends alweer mis. De man wilde de auto gebruiken, maar had die ochtend om 6 uur cocaïne gebruikt. Zijn ouders gaven de sleutels niet af, waarop hij ontplofte. Keukenkastjes, een kastlade, raamdecoraties en andere huisraad werd vernield en de zoon zou met een mes in zijn hand hebben gezwaaid. Daarbij dreigde hij zijn ouders dood te steken en een pistool te pakken en iedereen dood te schieten, aldus de aangifte van zijn vader. ,,Op de foto’s was het gewoon een puinhoop’’, concludeerde de rechter. ,,U bent behoorlijk tekeer gegaan.’’ 

Dreigementen

De man gaf toe dat het niet de eerste keer was dat hij een terugval had en dat hij dingen vernielde, maar hij ontkende de dreigementen op 17 april en het slaan op 8 maart. Volgens zijn advocaat is daar ook te weinig bewijs voor. De relatie met zijn ouders, die schatten dat hij soms 8 gram coke per dag gebruikte, is al lange tijd problematisch en het strafblad van de man liegt er ook niet om. Een psycholoog en psychiater onderzochten hem en adviseerden snel te beginnen met een behandeling op titel van de rechtbank. Eerst om clean te worden, zodat daarna duidelijk kan worden welk deel van zijn gedrag eventueel met zijn persoonlijkheid te maken heeft. Er is al een bed vrij in de Oostvaarderskliniek. 

De rechtbank doet uiterlijk 13 september uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland