Volledig scherm
De poortjes op station Culemborg. © William Hoogteyling

Geen bouwmarkt, wel Albert Heijn in nieuw plan Spoorzone

CULEMBORG - Rondom het gebied van het station in Culemborg komt wel een Albert Heijn, maar geen bouwmarkt. Het nieuwe bestemmingsplan Spoorzone verschilt daarmee op onderdelen van de versie die begin dit jaar door de Raad van State is afgeschoten.

De tegenstanders slijpen alvast de messen.

Minder bebouwing
Volgens het nieuwe plan, dat donderdagavond door de raad wordt besproken, komt ten westen van het station nog steeds een supermarkt van 2.000 vierkante meter. Ook komen er enkele kleinere winkels en andere bedrijfs- en kantoorruimte. De mogelijkheid voor een bouwmarkt vervalt en de totale bebouwing neemt met zo'n 2.000 af naar ruim 20.000 vierkante meter.

Bezwaar
De Raad van State vernietigde het vorige Spoorzoneplan na bezwaar van lokale ondernemers. Om technische redenen, stelt de gemeente, die nu een nieuwe poging doet. ,,Inhoudelijk was er niets mis,'' zegt gemeentewoordvoerder Mireille Giesendorf. Daar is Harry Buur het totaal niet mee eens. De oud-ondernemer en pandeigenaar in de binnenstad was vorige keer een van de felste tegenstanders en maakt zich op voor een nieuwe confrontatie. ,,De gemeente werkt aan een actieplan binnenstad, omdat het er heel slecht gaat. betaald. Onbegrijpelijk dat ze tegelijk een plan presenteert om 30 miljoen euro omzet uit diezelfde binnenstad weg te halen.''

Action
Hij zal niet aarzelen om zich tot het uiterste te verzetten. ,,Culemborg moet snappen dat een vierde winkelcentrum ongewenst is." Vooruitlopend op de ontwikkelingen wil Culemborg de vergunning van de Action met drie jaar verlengen. De winkel wordt nu vijf jaar gedoogd op bedrijventerrein Pavijen en zou daar deze week weg moeten. Giesendorf: ,,Als er een reëel vooruitzicht is op een definitieve oplossing, kunnen we die vergunning verlengen. Dat is met dit plan het geval.' Uiteindelijk moet de Action in het oude pand van AH komen.

Rivierenland