Volledig scherm
Een spandoek van 10 meter vol kerkhistorie is terug na eerdere diefstal. © William Hoogteyling

Gestolen spandoek terug op Markt Culemborg

CULEMBORG - Het spandoek met zeven eeuwen kerkgeschiedenis hangt weer op de Markt in Culemborg. Niet het doek dat begin deze maand is gestolen, maar een nieuwe.

,,Omdat het gestolen doek niet is gevonden en we ook van de politie niets hebben gehoord, hebben we een nieuw exemplaar laten maken,’’ zegt voorzitter Jan Goed van de Raad van Kerken. 

Het weer- en windbestendige doek hoorde bij het religieuze evenement ‘Heilige Huisjes’ dat afgelopen juni drie weekeinden in de binnenstad van Culemborg plaatsvond in het kader van Culemborg 700. 

Haakjes

Over een lengte van tien meter staat een schat aan historische religieuze informatie in woord en beeld. In de nacht van 4 op 5 augustus hebben onverlaten het doek ontvreemd. Dat gebeurde uiterst zorgvuldig, want alle ruim honderd haakjes waarmee het aan het frame was bevestigd hingen er nog. 

Het spandoek zou blijven hangen tot eind september waarna de scholen voor voortgezet onderwijs KWC en Lek en Linge het gaan gebruiken. Met Openbare Monumentendag in aantocht wilden de organisatoren niet langer wachten tot het oorspronkelijke exemplaar een keer zou opduiken en is een nieuwe versie gedrukt. De waarde van het doek zelf is te overzien, de kosten zaten veel meer in alle research en uitvoering die eraan vooraf ging.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland