Volledig scherm
Culemborg. © Raphael Drent

Gloednieuw Lekstad Dagorkest wil jong en oud verbinden

CULEMBORG - Rivierenland is binnenkort een nieuwe muziekvereniging rijker: Lekstad Dagorkest, een harmonie die zich onder meer onderscheidt door op woensdagmiddag in plaats van een doordeweekse avond te repeteren.

Al liep tenorsaxofoniste Coby Verhagen uit Culemborg al een poosje rond met het idee een regionaal dagorkest op te richten, het balletje is pas een paar weken terug ‘echt gaan rollen’.

Verhagen: ,,Niets is leuker dan samen muziek maken. En in deze streek wonen zo veel muzikanten, dat ik dacht: een dagorkest zou wel eens kunnen aanslaan. Maar voor je zoiets aanzwengelt, moet je eerst andere enthousiastelingen mee zien te krijgen.”

15 muzikanten in een week

In plaatsgenoot en trompettist Dick Kers vond Verhagen een medestander en nadat ook Henk Houben - ‘een gediplomeerd dirigent uit het zuiden des lands’ - had toegezegd zijn schouders te willen zetten onder een gloednieuwe vereniging, was de kogel door de kerk. 

Volledig scherm
Initiatiefnemers van het Lekstad Orkest: Dick Kers en Coby Verhagen. © Richard Bakker

,,We besloten er serieus voor te gaan. Vorige week hebben we een persbericht rond gestuurd en daarnaast via ‘mond-op-mond’ gepolst of er animo was. En belangstelling is er zeker: er hebben al zo’n 15 muzikanten toegezegd lid te willen worden en dat aantal is voldoende om in januari 2020 te starten.”

Concordia
Het repetitielocatie is ook al gevonden: het gebouw van muziekvereniging Concordia aan de Westersingel in Culemborg. ,,Lekker centraal en makkelijk bereikbaar, ook voor mensen die met de trein willen komen, want al zetelen we in Culemborg, het orkest is voor musici uit heel Rivierenland bedoeld.”

De initiators van Lekstad Dagorkest - ‘een naam die we afgelopen weekend hebben bedacht’- hebben heel bewust gekozen op woensdagmiddag van 13.45 tot 16.00 uur te gaan repeteren. ,,Dat onderscheidt ons niet alleen van veel andere verenigingen, die doorgaans op een doordeweekse avond bijeen komen, maar op deze middag heeft ook veel jeugd vrij.’’ 

,,Want dit nieuwe orkest is voor oud en jong: dat is de verbinding die we heel graag willen maken Er is ook geen minimumleeftijd: zo lang je maar een beetje kunt spelen, kun je meedoen.”

Repertoire

Over het repertoire kan Verhagen nog niet veel zeggen. ,,We zijn een harmonie-orkest en daar kun je alle kanten mee op. Maar eerst maar eens kijken hoe groot de club straks is en wat het niveau is.’’

,,En al zouden we heel graag rond de zomer al ons eerste concert geven - altijd leuk om ergens naar toe te werken - moeten we wel nog bekijken of dat haalbaar is. Want als we gaan debuteren, willen we uiteraard wel goed voor de dag komen.”

Voor aanmelding en informatie: cobyverhagen@yahoo.com of Dick.kers1@gmail.com.

Rivierenland